Centrum Amsterdam stroomt vol voor Koningsdag

ANP Producties | Bron: ANP
Amsterdam

In het centrum van Amsterdam wordt het woensdag tegen het einde van de ochtend steeds drukker. Over de grachten varen de eerste boten vol feestvierders en in het Vondelpark is de vrijmarkt op gang gekomen.

In het park wordt van alles verkocht, van kleding tot servies. Maar mensen proberen ook op meer creatieve manieren wat geld te verdienen. Zo kan er gesjoeld en gedart worden voor prijzen. Bij sommige kramen wordt naast oude spullen ook zelfgebakken taart verkocht.

Er klinkt veel Nederlands, maar ook Engels en andere talen. De Slowaakse kunstenares Andy Avocado verhuisde vorige zomer naar Amsterdam. Woensdag verkoopt ze op een plekje naast een grote boom in het park haar handgeschilderde werken. "Dit is mijn eerste Koningsdag en ik vind het erg leuk. Ik hou van Amsterdam, van de mensen, de sfeer."

Eén biertje

Die sfeer zit er ook even verderop op de grachtengordel al goed in. Luide muziek van feestboten vermengt zich met dat van boxen op de straten. Op een brug over de Prinsengracht staan de vrienden Steven Otten en Maurits van der Goes. Zij gebruiken Koningsdag om geld op te halen voor de daklozenopvang in de buurt. Vrijgevige voorbijgangers kunnen een waterballon kopen en die stukgooien op een van de mannen. Otten: "Nu vind ik het nog leuk, maar ik moet maar zien hoe dat aan het einde van de dag is."

Vanaf het centraal station beweegt aan het einde van de ochtend een gestage stroom mensen zich de stad in. Het publiek dat naar Amsterdam is gekomen voor de feestdag bestaat uit zowel kinderen als oudere mensen, vriendengroepen en stelletjes. De veelal in oranje uitgedoste gasten worden welkom geheten met muziek afkomstig van een kleine dj-set naast het Victoria Hotel.

Tijdens Koningsdag mogen feestvierders in de hoofdstad per persoon één biertje of andere alcoholische versnapering bij zich hebben op straat. Op stap gaan met bijvoorbeeld sixpacks bier is dus niet toegestaan. Woensdagochtend zijn er hier en daar al wat losse blikken te zien, maar de meeste Koningsdaggasten houden het vooralsnog op koffie.

Winkels mogen een blikje of flesje alcohol per persoon verkopen. Amsterdam hoopt met die regels "overmatig alcoholgebruik zoveel mogelijk te beperken", zegt de gemeente op haar website.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.