De dames van Alliance dromen na stevige winst in derby tegen Rood-Wit over promotie. Letterlijk. ’Maar een van ons droomde ook dat we derde werden’

Anne Floor Bleeker van Rood-Wit stuit op doelvrouw Katia Pokidko van Alliance.© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Milo Lambers
Aerdenhout

Met het zelfvertrouwen van een kampioen schoof Alliance zijn regionale rivaal Rood-Wit zondag aan de kant. Met nog drie wedstrijden te gaan heeft de ploeg promotie in eigen hand.

De speelster van Alliance dromen er al van. Letterlijk. ,,Laatst vertelden een aantal speelsters al te hebben gedroomd over het kampioenschap. Maar een van ons droomde ook juist dat we derde werden”, vertelt aanvoerster Sara Bartels lachend.

Het binnen de selectie leeft, wil ze maar zeggen. ,,We hebben een team met acht, negen meiden die al vijf jaar samen zijn. Dat zorgt ervoor dat we goed op elkaar ingespeeld zijn. Je merkt ook in het veld dat we heel goed weten wat er moet gebeuren. Vandaag wisten we bij een 0-2 voorsprong dat het afgelopen zou zijn als we de derde zouden maken. Dat is een erg fijn gevoel.”

De overwinning van Alliance op de buur was volledig terecht, al beet Rood-Wit zeker in de eerste helft fel van zich af. De eerste grote kans was voor de thuisploeg. ,,Het veld was erg zwaar. De bal bleef vaak haperen”, vertelt Bartels. ,,De eerste grote kans was voor hen. Wij kwamen vanuit het niets op voorsprong. Daarna konden we goed onder hun druk uitspelen en hebben we volgens mij een goede wedstrijd gespeeld.”

Voor Bartels is de derby tegen Rood-Wit altijd een belangrijke wedstrijd en dus extra fijn om met afgetekende cijfers te winnen. ,,We kennen elkaar allemaal. In het verleden zijn de verhoudingen ook weleens andersom geweest. Dan stonden zij hoger op de ranglijst. Dan ben je extra gemotiveerd om in de derby goed voor de dag te komen. Zij hebben veel jonge speelsters en wij juist een ervaren ploeg.”

De dames van Alliance staan tweede in de overgangsklasse met een punt minder dan koploper Almere. De kampioen promoveert rechtstreeks naar de promotieklasse, nummer twee mag naar de play-offs. Trainer Kasper Vrolijk denkt dat zijn ploeg mee kan op het hogere niveau. ,,Dat laten ze al het hele seizoen zien. We zijn er nu alleen nog niet mee bezig. We proberen al het hele seizoen bezig te zijn met de eerstvolgende wedstrijd.”

Een eventuele promotie zal Vrolijk niet meemaken. Hij wordt vader en wil het een jaar rustiger aandoen. ,,Iedereen is dol op Kasper”, vertelt Bartels. ,,Een groep van vijftien vrouwen coachen is niet makkelijk. Kasper is een gevoelsmens. Hij heeft het door als iets je dwarszit en je kan altijd bij hem terecht. We gaan hem en assistent Bengt (Kom, red.) missen. Al gaan we er vanuit dat de club een goede trainer voor volgend seizoen weet te vinden.”

Bij Rood-Wit heerste het besef dat het op kwaliteit was afgetroefd. Trainer André Morees baalde dat zijn ploeg niet zorgvuldiger met de kansen omging aan het begin van de eerste helft. ,,We hebben veel moeite om de trekker over te halen. We hadden daarna nog steeds het vertrouwen dat we gelijk zouden kunnen maken en later de aansluitingstreffer. Na de 0-3 was het pijpje leeg. Ik ben wel erg tevreden over de inzet van de speelsters.”

Ook Rood-Wit staat voor drie finales. De Aerdenhouters moeten alle zeilen bijzetten om degradatie en play-outs te omzeilen. Morees: ,,We staan nu op een play-outplek. We hebben de punten dus hard nodig. Ik heb er vertrouwen in.”

Andere uitslag:

HIC-HBS 1-1. Doelpuntenmaakster HBS: De Koning

hockey dames overgangsklasse

Rood-WitAlliance0-3

8. Rota Rago 1-0, Groeneveld 2-0, Van der Bijl 3-0

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen