Pole position en sterke race Rinus van Kalmthout niet beloond met een IndyCar-overwinning. ’Veekay’ pakt wel een podiumplek

Rinus van Kalmthout aan de leiding van het raceveld.

Rinus van Kalmthout aan de leiding van het raceveld.© Foto Rinus Veekay PR

Milo Lambers
Birmingham

Rinus van Kalmthout heeft zijn pole position bij de Grand Prix van Alabama in de IndyCar Series niet kunnen omzetten in een overwinning. De Hoofddorper eindigde na een spannende race wel op het podium.

De 21-jarige Nederlander maakte zaterdag indruk door iedereen op het Barber Motorsport Park voor te blijven in de kwalificatie. Het was de tweede keer in zijn loopbaan dat hij zich als eerste wist te kwalificeren.

De eerste keer was in zijn debuutseizoen in de IndyCar in 2020, toen Van Kalmthout op het Formule 1-circuit van Indianapolis de snelste kwalificatietijd neerzette. Hij eindigde toen in de race ook als derde.

De race begon dit keer goed voor ’Veekay’, die al snel een voorsprong pakte op zijn eerste achtervolger Patricio O’Ward. Op het circuit in Alabama kozen sommige coureurs voor een strategie waarin ze drie keer een pitstop maakten. Hierdoor hoefden ze minder brandstof te tanken en hoopten ze meer snelheid te behouden. Van Kalmthout ging voor een tweestopsstrategie.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Probleemloos

Ruim twee derde van de race reed Van Kalmthout probleemloos vooraan. Het ging mis bij de tweede pitstop. Patricio O’Ward ging tegelijkertijd met Veekay naar binnen en had meer snelheid bij het uitrijden van de pitstraat.

De Mexicaan sloeg direct toe en haalde Van Kalmthout in. ,,Bij de tweede en laatste pitstop was het eigenlijk een soort dragrace vanuit de pitlane en helaas heb ik die verloren. Ik was iets te conservatief met de remmen in de outlap en daar verloor ik tijd, waardoor Pato mij kon inhalen”, vertelde Van Kalmthout na afloop.

(Tekst gaat door onder de foto)

Vervolgens raakte Van Kalmthout ook nog de tweede plaats kwijt aan regerend IndyCar-kampioen Alex Palou. Palou kende een zeer snelle pitstop en kwam voor Van Kalmthout de baan op. Het ontbrak Van Kalmthout aan snelheid om nog in de buurt te blijven van de twee koplopers.

Zonde, zo oordeelde Veekay na afloop.. ,,Normaal gesproken hoor ik de gelukkigste autocoureur op deze wereld te zijn. Het is fantastisch om weer te mogen genieten van een podiumceremonie, want het heeft eventjes geduurd. Al met al was dit een bijzonder goed weekend voor ons en bovenal een veelbelovende start van de belangrijke meimaand.”

Later deze maand gaat het IndyCar-circus naar Indianapolis. Op 14 mei is de Grand Prix op het Formule 1 circuit, vorig jaar tekende Van Kalmthout hier voor zijn eerste IndyCar-overwinning.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen