Caty dacht in Chris alles te hebben gevonden | Over Liefde

Een ontmoeting, een kus, een breuk of een gesprek, alles kan een keerpunt in de liefde zijn. Yanaika Zomer zoekt verhalen over liefde, want alle liefdes vertellen een verhaal. Chris was één grote belofte voor Caty, dacht ze.

Caty was dertig jaar getrouwd met een man die haar niet gaf wat ze nodig had. Toen ontmoette ze Chris. „Hij was één grote belofte. Ik dacht dat ik alles had gevonden, waar ik al die tijd naar had verlangd.

Mijn echtgenoot was een aardige man, maar erg op zichzelf. Hij deed weinig en wilde niks. Jarenlang nam ik daar genoegen mee. Ik was druk genoeg met de kinderen en had veel eigen bezigheden. Als ik ging wandelen of dansen, vond hij dat prima. Fijn natuurlijk, maar in de praktijk was ik dus altijd alleen. Het was slechts een kwestie van tijd voordat ik voor een ander zou vallen en dus besloot ik dat ik bij hem weg moest. Om te beginnen stapte ik uit het bedrijf en zocht een eigen baan. De volgende stap zou een woning zijn.

Op een wandeltocht leerde ik Chris kennen. Chris was net als ik getrouwd, maar zei dat hij me vaker wilde zien. Eigenlijk was ik daar boos om. De aandacht die hij aan mij wilde schenken, kon hij ook aan zijn vrouw geven. Daarbij was ik zelf ook nog niet gescheiden en ik wilde absoluut niet vreemdgaan. Chris overtuigde me ervan dat we allebei iets tekort kwamen in ons huwelijk. Een knuffel, een wandeling... Het was niet raar om dat bij elkaar te zoeken.

Natuurlijk groeide het toch uit tot meer. Alles wat mijn man niet was, was Chris wel. Humoristisch, stoer, sterk, sportief. Hij kon koken en wilde samen wandelen en dansen. Hij zou een huis voor me bouwen. In alles wat hij vertelde, zag ik het leven dat ik eigenlijk had willen hebben.

Toen ik eenmaal was gescheiden, zou ook Chris weggaan bij zijn vrouw. Acht jaar lang beloofde hij me steeds opnieuw dat hij haar zou verlaten. Maar er was altijd iets waardoor hij toch nog niet weg kon. Dan was het een ongeluk, dan weer was er een kleinkind op komst dat hij wilde zien voordat hij niet meer welkom zou zijn. Vrienden zeiden dat ik met hem moest stoppen, maar ik was doof en blind. We maakten het allebei wel een paar keer uit, maar de aantrekkingskracht was te groot. We kwamen steeds weer bij elkaar.

In de laatste drie jaar van onze relatie ging Chris hard achteruit. Hij veranderde, zowel lichamelijk als geestelijk. Toen ik het weer eens uitmaakte, kon hij dat niet accepteren. Hij begon me te stalken. Overal waar ik was, was hij. Hij belde naar mijn werk en stond ’s nachts aan de overkant te wachten. Het was heel naar. Toch praatten we ook dat weer uit. Hij vroeg me zelfs ten huwelijk. Eindelijk. Ik zei ja, ook al wist ik dat het nooit zou gaan werken. Chris leek in de verste verte niet meer op de man waar ik verliefd op was geworden, maar juist nu hij ziek was kon ik hem niet weigeren.

Een maand voordat hij met zijn koffertje voor de deur zou staan, blies hij het af. Dat was de druppel. Ik was woedend. Ik heb geschreeuwd en gescholden. Ik heb hem gezegd dat hij het niet hoefde te wagen ooit nog terug te komen. Ik zou een knuppel pakken en hem purper slaan. Die boosheid had ik nodig om definitief te breken. Ik ben nog heel lang bang geweest dat hij weer zou gaan stalken. Chris zat altijd in mijn achterhoofd. Soms dacht ik dat ik hem zag lopen of dat zijn auto ergens stond.

Een paar jaar geleden kwam ik erachter dat hij is overleden. Ik schrok enorm, maar daarmee kwam ook de rust. Ik was vrij van hem. Chris heeft waarschijnlijk veel gelogen. Aan de overlijdensadvertentie te zien, was er zelfs geen kleinkind. Maar ik heb hem vergeven, anders kan ik niet verder.

Twee jaar terug heb ik weer iemand ontmoet. Een fijne man waar ik leuke dingen mee doe. Hij is sportief. We fietsen en wandelen samen. Maar het stomme is: al die tijd dacht ik dat ik een man nodig had die met mij zou doen waar mijn echtgenoot geen zin in had. Nu kom ik erachter dat saamhorigheid en gezelligheid veel belangrijker zijn. Wat ik nodig heb is iemand die ook iets teruggeeft.”

Lees hier meer Over Liefde

Wil jij ook (anoniem) geïnterviewd worden Over Liefde? Mail naar yanaika@mediahuis.nl

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.