Tinkebells ’metaalstofbloemen’ van Tata bloeien op tentoonstelling bij Torch Amsterdam

Flora Tata Metallica.

Flora Tata Metallica.© Foto Torch Gallery

Richard Stekelenburg
Wijk aan Zee

’Flora Tata Metallica’ noemt kunstenares Tinkebell de intrigerende bloemen die ze creëerden met het metaalstof dat ze in de omgeving van Wijk aan Zee verzamelde. Vanaf 14 mei zijn de werken te zien in de Torch Gallery Amsterdam.

Bijna een jaar verzamelde ze het metaalstof dat staalgigant Tata Steel boven de IJmond uitstrooit. Het project betreft een persoonlijke zoektocht van de kunstenares naar wat die uitstoot van Tata betekent voor de luchtkwaliteit en de leefomgeving.

(Tekst gaat door onder de foto)

Flora Tata Metallica #13

Flora Tata Metallica #13© Foto Torch Gallery

De verzamelde stof blies ze over de in de omgeving gevonden bloemen en planten op een groot doek. Over dat maakproces vertelde ze eerder: „Het is een nogal smerig werk. Als ik een tijdje fijnstof heb staan blazen over zo’n doek, ben ik echt een dag ziek: misselijk, keelpijn, hoofdpijn. Het is niet fijn.”

Eerder waren een aantal van deze werken bij wijze van voorproefje al te zien op het festival Art Rotterdam, tijdens een presentatie die Torch Gallery Amsterdam daar hield met drie van haar vaste kunstenaars. De Flora Tata Metallica hebben van 14 mei tot 18 juni hun zelfstandige expositie in de Torch Gallery zelf, aan de Lauriergracht 94 in Amsterdam.

Lees ook de uitgebreide reportage over het verzamelen van de metaalstof in de duinen van Wijk aan Zee:

Kunstenares Tinkebell vangt het neerdwarrelend metaalstof van Tata voor nieuw project. ’Ik kan me voorstellen dat mensen die dit dagelijks inademen, zich ernstig zorgen maken’ [video]

Flora Tata Metallica #14

Flora Tata Metallica #14© Foto Torch Gallery

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.