Politie grijpt in bij sluisblokkade IJmuiden: 13 actievoerders opgepakt

© © Marten van Dijl / Greenpeace

Jannie Schipper
IJmuiden

De politie is met arrestatieteams aanwezig bij de Greenpeace-blokkade van de Noordersluis in IJmuiden. Dertien actievoerders zijn aangehouden, vertelt de gemeentewoordvoerder.

De politie heeft de Greenpeace-actie bij de Noordersluis van IJmuiden beëindigd. De milieuorganisatie ging dinsdagnacht met dertien activisten aan de sluisdeuren hangen en belemmerde daarmee de doorgang van het vrachtschip Crimson Ace, dat met 60 miljoen kilogram sojameel uit Brazilië op weg is naar Amsterdam.

Met de actie wilde Greenpeace de aandacht vestigen op de schade die grootschalige landbouw in Brazilië en elders aanricht aan natuur en mensenrechten. Nederland is Europa’s grootste importeur van soja. De milieuorganisatie wil dat Europese ministers zich inzetten voor strengere Europese wetgeving tegen import van landbouwgoederen met onduidelijke herkomst.

De autoriteiten stelden de activisten woensdagmiddag een ultimatum om de blokkade zelf te beëindigen. Toen dat om halfvier afliep, besloot de gemeente in te grijpen. Rond vijven kwam er een einde aan de actie. Dertien activisten werden aangehouden.

Het schip is volgens Greenpeace onderdeel van "wereldwijde natuurverwoesting". Crimson Ace, zoals het sojaschip heet, is afkomstig uit Brazilië en bevat 60 miljoen kilo soja. Het is onderweg naar de haven van Amsterdam. Actievoerders willen dat de Europese Unie de zogeheten Bossenwet aanscherpt, om bossen en andere ecosystemen beter te beschermen. Producten zoals soja leiden wereldwijd onder meer tot ontbossing.

Volgens directeur van Greenpeace Andy Palmen is de achttien uur durende actie veilig en vreedzaam verlopen. "Onze boodschap aan de Europese ministers is duidelijk: maak een sterke Bossenwet die de handel in natuurverwoesting stopt." Leider van het Terena-volk in Brazilië, Alberto Terena, volgde de Greenpeace-actie in de nacht. Hij roept ministers op om de rechten van oorspronkelijke bewoners en lokale gemeenschappen veilig te stellen.

Burgemeester Dales liet woensdagochtend weten dat hij het demonstratierecht belangrijk vindt en nog niet in wilde grijpen tegen de actievoerders van Greenpeace. Wel moest hij ook de belangen van onder meer de scheepvaart meewegen. Om file voor de sluis te voorkomen werd de nieuwe Zeesluis IJmuiden geopend. Andere schepen konden via die weg alsnog de haven binnenvaren.

Het openen van Zeesluis IJmuiden zorgt echter ook voor milieuproblemen, vertelt de woordvoerder van de gemeente Velsen. Het is een brede sluis, waardoor veel meer zout water het Noordzeekanaal binnenstroomt dan gebruikelijk. Op de lange termijn kan het zorgen voor verzilting. Dit probleem was al langer bekend: het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft 67 miljoen euro extra uitgetrokken om verzilting tegen te gaan.

Greenpeace reageert dat het probleem van verzilting in de andere sluis zo snel mogelijk opgelost zou moeten worden. De actievoerders benadrukken dat ze door zijn gegaan met de demonstratie, omdat het probleem van ontbossing zo enorm groot is.

Lees ook: Havens Amsterdam onbereikbaar voor grote schepen door Greenpeace-blokkade: Zeesluis IJmuiden ingezet

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.