’Procederen zie ik niet zitten, ik wil op wereldreis. Mediation wordt het voor m’n scheiding’ | column

Assia Krim

Gelukkig! Vandaag heb ik maar één afspraak en een zitting bij de rechtbank in Den Haag. Voordat mijn reis naar Marrakesh begint, kan ik nog het één en ander klaarleggen en inspreken voor Petnoi, mijn secretaresse. De afspraak is om 10.00 uur. 9.45 uur gaat de bel. „Goedemorgen”, hoor ik als ik de deur open doe. Daar staat cliënt met een vrolijk gezicht. „Hij ziet er blij”, uit denk ik.

„Ik heb begrepen dat u een advies wilt aangaande uw wens om tot een echtscheiding te komen. Uw informatie heb ik per mail ontvangen. U bent getrouwd op huwelijkse voorwaarden. U heeft een gemeenschap van inboedel. Ook heeft u een woning op naam van u en uw echtgenote. Kunt u mij iets meer vertellen?”

„Natuurlijk. Wij hebben geen kinderen. Wel een hond. Een paar jaar geleden heeft mijn B.V. alle aandelen verkocht voor 2,5 miljoen. 1 miljoen is inmiddels ontvangen en de rest wordt jaarlijks betaald verdeeld over 5 jaar. Nadat ik gestopt ben met werken, ben ik in een zwart gat gevallen. Heb je zoveel geld, heb je vervolgens niets te doen. Mijn vrouw gaat vreemd. Zij ontkent het, maar ik weet wel beter. Wij zijn er samen over uit dat een scheiding de beste oplossing is. Wij praten nog goed met elkaar, maar als het over financiën gaat lukt het ons niet.”

„Waar komen jullie niet uit?”

„Wij hebben ons eerste huis verkocht. De overwaarde was 400.000 euro. Dit hebben wij geïnvesteerd in een andere woning.Zij wil nu 200.000 euro. Ik heb 50.000 euro van een gezamenlijke schuld afgelost. Zij hoort mij 25.000 euro te vergoeden.”

„In feite gaat het dus slechts om een bedrag van 25.000 euro?”

„Ja dat is het. Zij heeft ook een advocaat ingeschakeld. Ik weet niet wie. Graag had ik u als mediator willen inschakelen, maar dat wilde zij niet want ik heb uw naam via een vriend. Zij vertrouwt u om die reden niet.”

Waarom kiezen jullie niet samen een mediator uit waar jullie allebei vertrouwen in hebben? Als jullie om een bedrag van 25.000 euro gaan procederen, zijn jullie straks een vermogen aan advocaatkosten kwijt. Dan heb ik het niet eens over de tijd die je eraan kwijt bent. Jullie moeten hier toch wel samen uit kunnen komen? Zij kan haar advocaat aanhouden voor advies en ik kan jou adviseren mocht je daar behoefte aan hebben. Dit is de meest snelle en minst kostbare manier om dit te regelen.”

„Procederen zie ik niet zitten”, zegt hij. „Ik wil een wereldreis maken. Misschien ga ik wel naar Zuid-Amerika.”

„Spreek je Spaans?”

„Nee, maar daar heb je handige apps voor tegenwoordig. Onderweg zal ik ongetwijfeld een woordje oppikken. Mediation gaat het worden”, zegt hij gedecideerd.

Assia Krim is familierechtadvocate en mediator, ze woont in Zandvoort, haar praktijk is gevestigd Haarlem. Om de week schrijft ze op deze plek over wat ze tijdens haar werk meemaakt.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.