Betogers bijeen op luchthavens tegen vervuiling en overlast

ANP Producties | Bron: ANP
Schiphol

In totaal honderden mensen hebben zaterdag op Schiphol en andere luchthavens actie gevoerd tegen overlast en vervuiling door het vliegverkeer. Om 12.05 uur was een 'stiltemoment' van tien minuten.

Buiten voor Schiphol Plaza was een podium neergezet. Er hingen spandoeken en mensen liepen met protestborden met teksten als 'Schiphol waar is je klimaatplan?', 'Schiphol is een grote vervuiler', 'Koninklijke Luchtvervuilings Maatschappij en 'Vluchten kan niet meer'. Een groep van enkele tientallen fietsers - zaterdagochtend vroeg vertrokken vanaf Rotterdam en Lelystad - werd in de loop van de ochtend onder luid applaus onthaald op Schiphol.

Tijdens de manifestaties, naast Schiphol ook bij de luchthavens van Eindhoven, Rotterdam, Lelystad, Eelde en Maastricht, waren onder meer toespraken en muziekoptredens. Sommige betogers gingen het gesprek aan met passagiers die voorbij kwamen. De aanwezige marechaussee hield van een afstandje de demonstratie in de gaten.

Fors inkrimpen

De demonstranten, onder wie omwonenden en aanhangers van organisaties als Greenpeace, Milieudefensie, Urgenda en Extinction Rebellion, vinden dat de luchtvaartsector fors moet inkrimpen. "Zonder krimp van de luchtvaart doen KLM en Schiphol niet serieus mee om de gevaarlijke klimaatverandering te stoppen", zei Bram van Liere van Milieudefensie.

Krimp is daarom volgens hem nodig "zodat we een groene wereld kunnen doorgeven aan onze kinderen en op een fatsoenlijke manier kunnen wonen en slapen in Nederland". Liere: "Krimp van een onzinnig aantal buitenlandse overstappers, krimp van de nachtvluchten, krimp van al die overbodige zakentripjes, krimp van het uitknijpen van personeel, krimp van de veelvliegers weekendstedentripjes, krimp van de geluidsoverlast, krimp van de schadelijke uitstoot in de omgeving en krimp van de klimaatschade."

Kleinere vliegvelden

Tijdens de coronapandemie werd veel minder gevlogen, maar nu het vliegverkeer weer aantrekt is volgens de actievoerders het moment gekomen om in te grijpen. Ze willen behalve dat Schiphol inkrimpt ook dat de kleinere vliegvelden in Rotterdam en Maastricht sluiten. In Limburg is een verwoed debat gaande over de toekomst van Maastricht Aachen Airport, waarover de Provinciale Staten van Limburg begin juni de knoop doorhakt. Een van de opties is sluiting van de luchthaven, waarvoor de demonstranten zich zaterdag sterk maken. Andere opties zijn laten zoals het is of uitbreiding.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.