Israël onderzoekt politiegeweld bij rouwstoet van journalist

ANP Producties | Bron: ANP
Jeruzalem

De Israëlische politie gaat onderzoek doen naar het politiegeweld tegen de rouwstoet van de woensdag doodgeschoten Al Jazeera-journalist Shireen Abu Akleh (51). In een verklaring stelt de politie dat er lessen moeten worden getrokken uit wat er is gebeurd.

Duizenden mensen waren vrijdag naar de Oude Stad in Jeruzalem gekomen om afscheid te nemen van Abu Akleh. Op beelden van Al Jazeera was te zien hoe de politie hard insloeg op de rouwstoet. Daardoor viel de kist van Abu Akleh bijna op de grond.

Volgens Israël greep de politie in omdat honderden relschoppers de openbare orde verstoorden. Een journalist van Al Jazeera zei echter dat de Israëlische ordetroepen niet wilden dat rouwenden met de kist van Abu Akleh meeliepen en dat de Israëliërs daarom geweld gebruikten.

Reacties

Volgens hulporganisatie Rode Halve Maan raakten 33 mensen gewond. Van hen zijn er zes naar het ziekenhuis gebracht. De Israëlische autoriteiten lieten weten dat zes rouwenden waren gearresteerd omdat ze met stenen en glazen flessen hadden gegooid.

De Europese Unie liet weten "geschokt" te zijn door het "onnodige geweld". Washington verklaarde "diep verontrust" te zijn. Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei dat iedere familie het recht heeft om op "waardige wijze en zonder belemmeringen" afscheid te nemen van haar dierbaren.

Dader

Abu Akleh stierf toen ze verslag deed van een inval door het Israëlische leger op de bezette Westelijke Jordaanoever. In een eerste onderzoek van de Israëlische politie staat dat niet is te achterhalen wie de kogel heeft afgevuurd die Abu Akleh fataal werd. Volgens de Israëlische politie was de kogel afkomstig van een Palestijnse schutter of betrof het een verdwaalde kogel van een Israëlische scherpschutter. Het Palestijnse Openbaar Ministerie in de stad Ramallah op de Westelijke Jordaanoever zei later dat uit de eerste resultaten van een onderzoek blijkt dat Israëlische militairen Abu Akleh hebben gedood.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft het doden van Abu Akleh unaniem veroordeeld. In een verklaring riep de Veiligheidsraad op onmiddellijk "grondig, transparant en onpartijdig onderzoek" te doen naar de dood van de journalist van Al Jazeera. De Palestijnse Autoriteit liet zaterdag via een woordvoerder weten voorstander te zijn van deelname van internationale organisaties aan het onderzoek.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.