Inge Bečka verhuisde van de stad naar het platteland. Hier voelt ze zich helemaal thuis. ’Ik heb hier geen overbodige prikkels en voel me er vrij’

© Foto Erna Faust

Nina Bakker
Westbeemster

Die ene speciale stoel, het uitzicht, je werkkamer of dat erfstuk aan de muur. Wat maakt dat jij je thuis voelt? Die vraagt legt Vrij Weekendmagazine vandaag voor aan Inge Becka. Zij verhuisde van hartje Jordaan naar het platteland in de Westbeemster.

Samen met haar man Henk woont Inge vijftien jaar in Westbeemster. Een vrijstaand huis met een tuin die ze zelf hebben opgeknapt. Bij binnenkomst in de stolpwoning, vallen het hoge plafond en de ruimtelijkheid meteen op. Overal hangt kunst: porseleinen totempalen, bijzonder gevormde vazen, porseleinen kubussen. Inge is kunstenares en maakt porselein en aardewerk.

Vóórdat ze hier woonde heeft Inge altijd in de stad gewoond.

„Ik ben geboren in Den Haag, daarna woonde ik in Rotterdam waar ik studeerde. Ik ging bij de bank werken en woonde toen zeventien jaar in de Jordaan. Een gave buurt en een mooi huis. Eerst dacht ik: ik wil hier nooit meer weg. Maar op een gegeven moment werd het te druk. Henk zei op een gegeven moment: we moeten de stad uit. We woonden toen nog niet samen. Toen hebben we gezocht naar iets waar we allebei gelukkig van worden. Een oude vriend heeft ooit eens deze omgeving laten zien, boven Amsterdam. Toen zijn we hier gaan kijken en vonden dit huis.”

Vooral de vrijheid en het groen trekken Inge aan. „Ik was laatst in Amsterdam. Je ziet er geen streepje groen. Hier kan ik zitten waar ik wil en ik voel me vrij. Ik krijg geen overbodige prikkels, die ik in de stad wel kreeg. De tuin hebben we nieuw aangelegd.”

Inge heeft thuis alle ruimte om haar kunst kwijt te kunnen. „Het is een enorme ruimte. In de afgelopen jaren heb ik ook zoveel werk gemaakt, het past niet meer in een ’gewoon’ huis.”

Met een moeder die de kunstacademie heeft gedaan en een architect/tekenaar als vader, kreeg Inge kunst van huis uit mee. De kunst van haar vader komt terug met beelden in de tuin en tekeningen die ze in haar porseleinkunst verwerkt. „In een atelier in de Jordaan ben ik lessen gaan volgen. Tien jaar geleden ging ik voor het eerst naar China, de wereldhoofdstad van porselein. Bijna al het porseleinen werk heb ik daar gemaakt. Ook hier maak ik ontzettend veel. In twee maanden maak ik werk waar ik de rest van het jaar mee kan doen. Ik vind het leuk om combinaties te maken, oud met nieuw, en dingen in een andere context te plaatsen. Zo verwerk ik vormen van een vaas op verschillende manieren.”

Inge doet ook veel voor Beemster gemeenschap. „Ik heb hier zo veel mensen leren kennen: boeren, kunstenaars en mensen met allerlei achtergronden. Er heerst hier de mentaliteit dat je iets samen doet en elkaar helpt. Daardoor komen dingen van de grond. Nu is de opvang van Oekraïners heel relevant.”

In een leegstaande school in Noordbeemster vangen ze nu vluchtelingen op die er kunnen schilderen en knutselen. „Een mooi initiatief. Ook ben ik actief in de Beemster Wereldtuin, waar Nederlandstalige en anderstalige vrouwen elkaar ontmoeten en samenwerken. Er wordt in de tuin gewerkt, gekookt en er is een naai- en kunstatelier waar van alles wordt gemaakt.”

Als het even kan, is Inge buiten. „Al moet ik met mijn jas aan zitten. Ik vind het al snel lekker weer. Als je jong bent, fantaseer je wel eens over hoe je leven er later uitziet: een grote schuur, waar je omheen kan lopen met kaplaarzen. Mijn jeugdvrienden waren dan ook niet verbaasd dat ik ineens van hartje Jordaan naar het weiland ging.”

Oko bij Inge binnenkijken? Op 26 mei is er Open Dag Beemster, waarbij je haar kunst kunt zien én kunt kijken hoe ze woont. Haar werk ik momenteel te zien in galerie Zinc in Bergen. Op 18 & 19 juni organiseert ze het art & design festival Midsummer Inspiration in Loods 6 Amsterdam. ingebecka.com

Waar ben jij lekker thuis?

Mail naar vrij@mediahuis.nl

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.