Deze man verdiende dat Jordy hem volledig zou erkennen als zijn geliefde | Over Liefde

Een ontmoeting, een kus, een breuk of een gesprek, alles kan een keerpunt in de liefde zijn. Yanaika Zomer zoekt verhalen over liefde, want alle liefdes vertellen een verhaal. Pas in de serieuze relatie met Hidde, wist Jordy dat hij zichzelf nog altijd verstopte.

Jordy wist al jong dat hij gay was, maar vreesde het oordeel van zijn vader en hield zijn mond. Tot hij Hidde ontmoette. „Als hij er niet was geweest, had ik waarschijnlijk met mijn ouders gebroken.

Ik ben een nakomertje. Vooral mijn vader is al op leeftijd. Daarbij is hij behoorlijk conservatief. Al toen ik klein was, wist ik dat mijn vader bepaalde mannen ’niet moest’. Zagen we flamboyante mannen op televisie, dan noemde hij ze flikker. En toen hij een keer twee mannen samen met een baby zag, sprak hij er schande van.

Al voordat ik echt begreep wie ik was, wist ik dat ik niet mocht zijn als die mannen. Tegen de tijd dat ik in de puberteit kwam, werd me steeds duidelijker hoe problematisch dat zou worden. Ik was precies als die mannen. Ik probeerde me straight te gedragen, wat dat ook moge betekenen en sprak op geen enkele manier over liefde en relaties met mijn ouders. Mijn moeder vroeg wel eens of ik al verliefd was. Ze keek dan zo hoopvol en opgetogen, maar ik haalde altijd mijn schouders op. ’Niet echt’, zei ik dan maar en ging het liefst naar boven om mijn huiswerk te maken.

Op school kon ik redelijk mezelf zijn. Ik ben nooit echt uit de kast gekomen, het was gewoon oké zoals ik was. Er werd weinig gepest. Ik kreeg op een gegeven moment zelfs een eerste vriendje en op een enkele flauwe opmerking na, hebben we weinig hoon ondervonden. Toen ik eenmaal ging studeren in Amsterdam heb ik mezelf helemaal kunnen ontdekken. In eerste instantie vooral door flink te feesten en in losse contacten. Later ontmoette ik Hidde. Mijn eerste serieuze relatie.

Hidde is een fantastische man. Een paar jaar ouder dan ik en heel veel rustiger. Ik ken niemand met zo veel geduld als hij. Hij was zo verschrikkelijk lief voor me. En hoewel ik dacht dat ik mezelf helemaal geaccepteerd had zoals ik ben, leerde hij me dat ook écht te doen. Want natuurlijk hadden al die oordelen van mijn vader zich in mij vastgezet. En natuurlijk had ik al dat feesten nodig om me daaraan te onttrekken. Pas in deze serieuze relatie, wist ik dat ik mezelf in zekere zin nog altijd verstopte.

Hidde nam me mee naar zijn ouders. Het werd me de eerste keer al duidelijk hoe Hidde de man was geworden die hij was. Die mensen waren zo warm en ik voelde me zo welkom. Maar natuurlijk vroeg hij me of we ook een keer naar de mijne konden gaan. Ik heb het zeker een jaar afgehouden en juist omdat hij nooit aandrong, hooguit af en toe vroeg, heb ik ingestemd. Deze man verdiende dat ik hem volledig zou erkennen als mijn geliefde.

Ik heb mijn ouders gebeld, gezegd dat ik het weekend erop zou komen en dat ik iemand mee zou nemen. Mijn moeder stond zowat te jubelen. Natuurlijk waren ze verbaasd toen ik aankwam met Hidde. Ik was ontzettend bang dat mijn vader ons van de oprijlaan zou schreeuwen of Hidde zou negeren, maar hij gaf hem zwijgend een hand. Mijn moeder herstelde vrij snel en riep: ’O, wat gezellig!’.

Die avond heeft mijn vader niet veel gezegd. Niet positief, maar ook niet negatief. De keer daarop ook niet. De keer daarna vroeg hij aan Hidde of hij bier dronk. Hij had een speciale gehaald. En ik denk dat het de keer daarna was dat hij daadwerkelijk een kort gesprekje met hem voerde. Hidde is zó vriendelijk. Niemand kan hem haten. Ik denk dat hij mijn vader stukje bij beetje voor zich heeft gewonnen. Daarmee heeft hij hem enorm geholpen met accepteren dat zijn zoon op mannen valt. Onbekend maakt onbemind. Maar mij vader leerde Hidde kennen en stelde zijn denkbeelden heel voorzichtig bij.

Hidde en ik zijn vijf jaar samen geweest. We waren niet elkaars ware, al zijn we nog altijd goede vrienden. Toen het uitging, belde ik mijn moeder, maar mijn vader nam op. ’Het is uit, pa’, zei ik. ’Das jammer, jongen’, was zijn antwoord. ’Ik geef je moeder even. Het was een prima vent.’ Daarna kon ik alleen maar huilen. Ik had liefdesverdriet, maar een vader die van me hield.”

Lees hier meer Over Liefde

Wil jij ook (anoniem) geïnterviewd worden Over Liefde? Mail naar yanaika@mediahuis.nl

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.