Lezersdilemma: Mijn man wil een klusbedrijf beginnen, maar moet hij dat wel doen?

Jan Vriend

Op deze plek leggen lezers een dilemma voor. Anderen reageren hierop. Vandaag: Mijn man wil een klusbedrijf beginnen, maar moet hij dat wel doen? Reageren of heb je zelf een dilemma? Stuur een (anonieme) e-mail naar dtv@mediahuis.nl

De man van Renate wil een eigen klusbedrijf beginnen. Hij blaakt van het zelfvertrouwen en ziet het helemaal zitten. Maar zij heeft haar twijfels en aarzelt om die op tafel te leggen. Want daarmee zou ze laten blijken dat ze weinig vertrouwen in hem heeft.

Renate (39): „Mijn man en ik houden van elkaar, ook al zijn we nogal verschillend. Allebei zijn we dol op onze twee dochters en op de gezellige avondjes met onze families. Als het gaat om muziek en uitjes hebben we ook dezelfde smaak, maar verder staan we totaal anders in het leven. Ik ben bezorgd over de toekomst van de kinderen en probeer ons leven zo goed mogelijk te organiseren. Om er zeker van te zijn dat onze meisjes straks kunnen studeren, zet ik elke maand geld op een spaarrekening. Ik heb een vaste baan bij een groot overheidskantoor en denk er niet over om daar weg te gaan. Ik weet best dat het geen topfunctie is, maar het biedt me tenminste zekerheid, zodat we sowieso de huur kunnen betalen.

Voor mij is dat belangrijk, want ik word nog wel eens zwetend wakker als ik terugdenk aan mijn jeugd. Mijn ouders konden niet goed met geld omgaan, zodat we een paar keer haastig zijn verhuisd vanwege huurschulden. Ook gebeurde het soms dat we wegens geldgebrek dagenlang weinig anders aten dan brood met pindakaas. Bij elk schoolreisje was het onzeker of ik meekon, omdat het altijd maar de vraag was of er thuis geld was om dat uitje te betalen. Toen ik zelf moeder werd, nam ik me voor dat mijn kinderen nooit iets zouden merken van geldzorgen. Kort gezegd: ik ben blij dat ons gezinnetje financiële zekerheid heeft en wil dat graag zo houden.

Daarom ben ik niet blij met het plan van mijn man om zijn eigen bedrijf te beginnen. Hij heeft zijn broer in de weekenden geholpen bij het plaatsen van een dakkapel en hij kreeg complimenten nadat hij op verzoek van onze buren in de voorjaarsvakantie een schuur in hun tuin heeft gezet. Daarna hielp hij in zijn vrije tijd vrienden met een klus in hun badkamer. Het resultaat is prachtig en de verdiensten in de bouw zijn zo goed, dat hij nu zijn baan wil opzeggen om beroepsklusser te worden. Inmiddels heeft hij gereedschap en een aanhangwagen besteld om als zzp’er verder te gaan.

Hij zegt dat er werk genoeg is, maar ik word er zenuwachtig van. Het lijkt mij een riskant avontuur, want hoe moet het verder als hij ziek wordt? Je verzekeren tegen zo’n tegenslag is heel duur. En hoe moet het als er op een dag niet zo veel werk meer is? Of als hij per ongeluk een fout maakt en hij moet opdraaien voor de kosten van een lek dak of een verzakte schuur? Ik weet zeker dat hij zijn best zal doen, maar veel ervaring heeft hij natuurlijk niet.

Eerlijk gezegd slaap ik er slecht van, maar dat durf ik niet aan hem te vertellen, want dan lijkt het misschien alsof ik hem of zijn vakmanschap niet vertrouw. Dat zal onze relatie geen goed doen. Hoe komen we hieruit?”

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.