Ik wantrouw twee nieuwsfeiten van afgelopen week zo enorm, dat de verklaring wel moet zijn dat het het einde van de beschaafde wereld is | Column Joris Brussel

Joris Brussel.

Joris Brussel.© Ronald Goedheer

Joris Brussel

Met stomheid geslagen. Dat ben ik. Ik kan het niet anders formuleren. Deze zaterdagcolumn verschijnt op 21 mei 2022. Precies elf jaar nadat de wereld zou zijn vergaan, volgens Harold Camping. De christelijke radio-omroeper uit Amerika werd wereldberoemd door te voorspellen dat het einde van de wereld op 21 mei 2011 zou plaatsvinden.

Zijn voorspelling kwam gelukkig niet uit. Maar nu elf jaar later is er bijna iets even ergs gebeurd. Ik ben als weldenkend opiniemaker namelijk niet meer zeker over de werkelijkheid. Ik wantrouw twee nieuwsfeiten van afgelopen week zo enorm, dat de verklaring wel moet zijn dat het het einde van de beschaafde wereld is. Of in ieder geval van een serieus te nemen Nederland(se regering). Ik neem u mee in beide nieuwsfeiten.

Ik las op Teletekst dat het Rijk bij de aanleg van de zeesluizen bij IJmuiden en Terneuzen helemaal geen rekening heeft gehouden met de klimaatdoelen van Parijs. Dit volgens onderzoek van Platform Investico. In de financiële onderbouwing van de sluizen en van de Tweede Maasvlakte wordt gerekend op doorvoer van grote hoeveelheden kolen en olie tot 2040. Dit terwijl fossiele energie internationaal in de ban gaat. De sluizen kostten honderden miljoenen om te bouwen. Maar zonder een stabiele stroom van kolen, olie en gas zijn ze volgens een analyse van Rijkswaterstaat niet rendabel te krijgen, aldus Investico.

Een in eerste instantie behoorlijk grove fout van het Rijk zou je zeggen. Gelukkig hebben we een verstandige premier die bij onhandige fouten vanuit de overheid het boetekleed aantrekt. Uhm, ik bedoel… die bij volledig bewustzijn sms’jes met vertrouwelijke inhoud op zijn telefoon wist, zodat deze niet meer terug te halen zijn. Zo verwijderde hij tussen eind 2019 en juni 2020 41 sms’jes met belangrijke info over de verspreiding van het coronavirus. En blijkbaar wiste hij al jarenlang stelselmatig sms’jes van zijn oude telefoon, ’vanwege beperkte opslagruimte’. Ik moest het zelf een paar keer lezen om het bij me door te laten dringen. Dus we hebben honderden miljoenen over de balk gesmeten voor een zeesluis die waarschijnlijk niet rendabel kan zijn. Maar onze premier kan geen geheugenkaartje van twee tientjes voor zijn Nokia declareren?

Wellicht zat onheilsprofeet Camping er elf jaar naast, maar het einde is nabij. Dat kan niet anders. De enige andere verklaring is dat cabaretier en satirisch programmamaker Arjen Lubach het nieuws over Ruttes sms’jes en de Zeesluis IJmuiden heeft verzonnen. Als een hele goede grap om te zorgen dat mensen op basis van deze twee nieuwtjes moeten huilen van het lachen in plaats van huilen van verdriet.

Joris Brussel (1987) is columnist, schrijver, (stads)dichter en communicatiestrateeg. Hij komt uit Velsen-Noord en woont in Beverwijk. Wekelijks geeft hij op deze plek zijn mening.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.