Apenpokken? Zoek liever naar apenkooien op Google | commentaar

© Foto Nick Maarsen.

GerBen van ’t Hek

Apenpokken: weer een enge epidemie? Je hoort het volk haast collectief zuchten. Alleen kunnen de alarmbellen beter rinkelen voor de nationale ramp die zich in stilte voltrekt: de grote beweegcrisis.

Het Google-imperium van (gratis) superhandig digitaal gereedschap bevat een ’tool’ die Trends heet. Je kunt ermee zoeken naar ’waar mensen naar zoeken’. En op vrijdag was ’apenpokken’ trending in de zoekwoorden die mensen in Google intikten.

Vooral ’Wat is apenpokken?’ was populair. Waar de gemiddelde Nederlander tot een twee dagen geleden nog nooit van apenpokken had gehoord, heeft de nationale kennis over het virus een steile leercurve doorgemaakt. Het is een zoönose, een ziekte die van dier op mens kan overgaan. De ziekte komt vooral voor bij knaagdieren in Afrika, maar apen lopen het virus soms ook op, werd in de jaren vijftig ontdekt.

Dat weet nu inmiddels vrijwel iedereen, weet Google dan weer.

Geen nieuwssite die er inmiddels niet over heeft bericht, maar reden voor paniek ziet het RIVM niet. Dat hebben we natuurlijk eerder gehoord, maar hoewel apenpokken geen pretje zijn, lijkt een nieuwe maatschappijontwrichtende pandemie toch echt uitgesloten.

Niet van de bank

Tijd daarom om de aandacht te richten op een echte ramp, een die allang in volle hevigheid aan de gang is. Nederland is tijdens de coronacrisis nóg inactiever geworden dan voor de pandemie. Slechts iets meer dan de helft van de Nederlanders beweegt minimaal een keer per week blijkt uit de maandelijkse monitor van sportkoepel NOC-NSF. Een afname van liefst acht procent. Schrikbarend, maar lang niet zo desastreus als de beweegcrisis onder de jeugd. Een op de drie jongeren doet niet meer aan sport. Tijdens corona is nog eens 15 procent jeugd stilgevallen: die jongeren komen de bank thuis niet meer af.

Zichtbaar als ’pokken’ is het allemaal niet, maar de beweegcrisis is een sluipmoordenaar die duizenden slachtoffers zal maken. Obesitas, diabetes type 2, chronische ziekten zoals hart- en vaataandoeningen, depressies, het rijtje potentiële gezondheidsgevaren is niet fraai. Inactiviteit verkort de levensverwachting bovendien fors.

Trending

’Hoe kom ik in beweging ?’ zou daarom trending moeten zijn op Google. Of: welke sport past bij mij? En speciaal voor de schooljeugd: wat is apenkooien?

Dat kan, naast de zoekmachine, iedereen ouder dan pakweg 35 je ook vertellen. Want al is het op veel basisscholen verboden vanwege de risico’s, het is stukken leuker dan apenpokken.

En veel gezonder.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.