Premier Johnson onder vuur om nieuwe rel in 'partygate'-schandaal

ANP Producties | Bron: ANP
Londen

De Britse premier Boris Johnson ligt onder vuur om een nieuwe rel in het schandaal 'partygate'. De reden is een niet eerder bekendgemaakte ontmoeting ruim een maand geleden met topambtenaar Sue Gray, die onderzoek deed naar borrels en -feestjes van overheidspersoneel op momenten waarop in Engeland strenge coronamaatregelen golden.

De ontmoeting kwam vrijdag naar buiten via Britse media en leidt tot grote verontwaardiging bij de oppositie. "Johnson moet dringend uitleggen waarom hij een geheime ontmoeting met Gray had om haar rapport te bespreken, ondanks dat hij beweerde dat haar onderzoek volledig onafhankelijk was", vindt Angela Rayner, plaatsvervangend leider van Labour. Topambtenaar Gray kreeg van Johnson zelf opdracht tot het onderzoek.

Sky News meldt dat Johnson en Gray elkaar hadden ontmoet om de voortgang van het onderzoek te bespreken. Volgens de BBC had Gray het gesprek aangevraagd om haar "intenties te verduidelijken" over wat er gaat gebeuren na het politieonderzoek naar 'partygate'. Het gesprek ging onder meer over de publicatie van foto's in Grays eindrapport, aldus de BBC. Haar woordvoerder ontkent deze claims, bericht Sky News. Ook Johnsons kantoor zegt dat de premier niet het initiatief nam voor het gesprek en bovendien geen invloed probeerde uit te oefenen.

De topambtenaar deelde haar kritische bevindingen over 'partygate' eind januari al, maar de publicatie van het volledige rapport bleef uit vanwege het toen nog lopende onderzoek van de politie. Donderdag werd bekend dat het politieonderzoek klaar was. Britse media melden dat het langverwachte rapport mogelijk aankomende week openbaar wordt gemaakt.

In het onderzoek van de politie werd geconstateerd dat tijdens acht bijeenkomsten tussen mei 2020 en april 2021 overheidsmedewerkers zich niet aan de coronabeperkingen hadden gehouden. Een van de in totaal 126 boetes ging naar Johnson, omdat hij op Downing Street een bijeenkomst voor zijn verjaardag had bijgewoond. Ook Johnsons vrouw Carrie en minister Rishi Sunak van Financiën werden voor die verjaardag beboet.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.