Deense koningin Margrethe viert 50 jaar op de troon in pretpark

ANP Producties | Bron: ANP
Kopenhagen

Koningin Margrethe viert dit jaar haar gouden jubileum op de Deense troon. Op 14 januari was het precies vijftig jaar geleden dat zij koningin werd, maar vanwege corona werden de festiviteiten destijds uitgesteld en werd het klein gevierd. Zaterdag kan het wel weer en staan er allerlei feestelijkheden op het programma.

In pretpark Tivoli in Kopenhagen worden activiteiten georganiseerd ter ere van het gouden kroningsjubileum. De 82-jarige Margrethe brengt dan een bezoek aan het Pantomime Theater en de tuinen van het park. In het midden van Tivoli wordt een speciale jubileumboom geplant.

's Avonds wordt er een balletgala gehouden in de concertzaal van Tivoli. Daar betreden dansers van het Hamburg Ballet, Royal Ballet uit Londen, de Paris Opera, het New York City Ballet en het Koninklijke Deense Ballet het podium. Margrethe woont deze voorstelling bij samen met haar familie. De avond in Tivoli wordt afgesloten met een feestelijke vuurwerkshow.

Ter ere van Margrethes jubileum bracht de Deense nationale bank eerder dit jaar al een speciale herdenkingsmunt uit. De munt verscheen in drie versies: een zilveren van 500 Deense kroon (zo'n 67 euro) en twee soorten van 20 Deense kroon (zo'n 27 euro).

Daarnaast werd in januari al een postzegel uitgegeven waarop zowel haar jongere zelf als de huidige Margrethe staat afgebeeld. Het koninklijke wapen staat tussen de twee portretten van de koningin in. Later in het jaar volgen ter ere van het jubileum nog een lunch op het koninklijke jacht Dannebrog en een feest voor Deense overheidsmedewerkers en leden van het Europees Parlement.

Margrethe werd in 1972 staatshoofd van Denemarken, nadat haar vader Frederik IX was overleden. De koningin heeft sinds 2018 geen echtgenoot meer aan haar zijde. Haar man prins Henrik stierf in 2018 op 83-jarige leeftijd na een lang ziekbed. Margrethe is de op een na langst regerende monarch van het land. Het record staat op naam van Christian IV, die zestig jaar regeerde.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.