Vrouwelijke drummer brengt de Haarlemse Stadsschouwburg in beweging. Plamedi Ngonda wint talentenjacht Next Up

Plamedi Ngonda omgeven door bewonderaars.

Plamedi Ngonda omgeven door bewonderaars.© Foto’s united photos/rob van wieringen

Jacob van der Meulen
Haarlem

Met haar daverende drumsolo’s lijkt ze de imposante kroonluchters in de Haarlemse Stadsschouwburg zelfs in beweging te krijgen. De 19-jarige Plamedi Ngonda won vrijdagavond de talentenjacht Next Up en schreef daarmee geschiedenis.

Tegen zeven uur in de avond komt een grote stroom op gang naar de monumentale schouwburg. Kinderen, jongeren en ouders vullen de gangen, de grote zaal en de twee balkons tot de laatste plaats. Voor velen is het de eerste keer om in dit gebouw te zijn en plaats te nemen in deze klassieke setting. Samen met de aanstormende talenten op het podium brengen ze een kolkende energiestroom op gang waarvan het gebouw nog lang zal natrillen.

Terwijl host Nick Hoogendorp van organisator Triple ThreaT en de finalisten het podium oplopen, laat het publiek met yells en welkomstgroeten al van zich horen.

(Tekst gaat door onder de foto)

De deelnemers.

De deelnemers.

Next Up is een talentenjacht voor jongeren uit Noord-Holland tussen 13 en 24 jaar. Het is een initiatief van jongerenorganisatie Triple Threat en Philharmonie, Patronaat en Stadsschouwburg die hun zalen voor de voorronde en de finale belangeloos beschikbaar stellen. De kaartjes voor de avond zijn gratis, een donatie wordt op prijs gesteld.

Ter beoordeling van de talentvolle rappers, dansers, musici maar ook een goochelaar en freestyle voetballers is een jury samengesteld met directrice Jolanda Beyer van Patronaat, radio-dj Fernando Halman en Vincent Patty, alias rapper Jiggy Djé. Het publiek kan op de avond via internet stemmen voor de publieksprijs.

Onder groot gejuich begint elk optreden, zoals van Naomi Fens (20) uit Schalkwijk. Midden op het podium bespeelt ze vanaf een stoel met haar stem het publiek. Prachtige hoge uithalen worden met gejuich begeleid. Op andere momenten weet ze de zaal stil te krijgen. ,,Waar heb jij de afgelopen jaren gezeten’’, zegt een sprakeloze Jolanda Beyer over het nog vrijwel onontdekte talent. Vincent Patty was net als de anderen na de regen en gure wind wat koud naar de schouwburg gekomen. ,,Wat breng jij dan vanaf het podium ongelooflijk veel warmte.’’

Het zijn de Eljackson Boys (15, 15 en 19 jaar oud), freestyle voetballers die op het podium met hun balkunsten het publiek tot klaproffels brengt. Straatkunst die vanavond gewoon even op het podium wordt vertoond.

(Tekst gaat door onder de foto)

De 22-jarige rapper Phil Meds (Bram Kraefft uit Bloemendaal) die in zijn Nederlandse teksten net als andere jonge talenten vanavond een blik in zijn persoonlijke leven gunt. Over het feit dat hij soms in de spiegel iemand ziet die niet op hem lijkt. Dat je soms de stilte moet opzoeken. Gedichten in rapvorm over de enorme ontwikkelingen die je als jongere doormaakt.

Neem danser Jayden Dunkwu, met slechts veertien jaar de jongste deelnemer. De Velserbroeker brengt jurylid Vincent Patty in vervoering. ,,Als ik beats maak en die bekijk op het beeldscherm dan zie ik dezelfde flow die jij nu met alle delen van je lichaam uitbeeldt.’’ ,,Het mooie aan deze guy is zijn enorme commitment’’, zegt Fernando Halman. ,,Hij neemt je met zijn lichaam mee op een muzikale achtbaan.’’

Einaudi

Het moet niet gekker worden; er wordt een vleugel het podium opgerold. Classic Jean (20) uit Heemstede gaat er met zijn lange rastalokken aan zitten. Hij speelt een mix van hiphop - ’Er is geen onderscheid in de muziek’, vertelt hij ter introductie - en komt na het aantrekken van een colbertje en zwarte schoenen terug met Für Elise van Beethoven. Voordat het nummer klaar is, barst het applaus al los.

Rapper Dice (Kaj Getrouw uit Heemskerk) wordt na zijn optreden door jurylid Halman de ’Elvis van de hip hop’ genoemd. ,,Deze man gaat echt huge worden.’’

Hamza Karimi brengt met zijn goochelact als Magic Nape even een soort rustmoment in de tomeloze energiestroom. Maar die kolkt weer op als de Haarlemse rapper Schooier (21) met zijn bivakmuts het podium betreedt.

(Tekst gaat door onder de foto)

Na de bevlogen dansact van de 16-jarige freestyle danseres Mandy Dollart uit Haarlem komt als slotartiest Plamedi Ngonda op het podium. Ze zit er wat bescheiden in een hoek achter haar drumstel. Zestien jaar geleden nam ze als driejarige voor het eerst een stokje in haar hand waarmee ze ging drummen. Vanavond laat ze even horen hoever ze is gekomen. Het is een actie die de zaal volledig op zijn kop zet. Ook de jury is verbijsterd over het talent en Fernando Halmon verzucht dat hij nog nooit een jonge drummer op zulk hoog niveau heeft gezien. En dan ook nog eens een meisje. Vincent Patty stamelt: ,,Er zijn dingen die je kunt aanleren, zoals techniek. Maar dit talent is godgegeven. Het publiek heeft ook al gesproken.’’

Nadat Dice de publieksprijs in ontvangst heeft genomen, wordt de winnaar van Next Up bekendgemaakt. Familie, vriendinnen en kinderen springen het podium als blijkt dat hun Plamedi heeft gewonnen. Stralend neemt ze al die liefdeblijken in ontvangst.

Jongens

Plamedi vertelt: ,,Als kind zag ik in de kerk altijd alleen maar jongens drummen. Ook op YouTube. Ik dacht: Ik wil ook drummen! En ik ben een meisje. Ik heb dat tegen mijn ouders verteld. Mijn moeder vond drummen ook voor jongens, maar uiteindelijk heeft mijn vader haar overgehaald. Hij heeft ook een klein drumstel voor me gehaald. Dat de zaal zo vol zit met allemaal jongeren vind ik te gek. Heel mooi om te zien hoe ik mensen kan meenemen, Jullie gaan meer van me horen. Mijn volgende plan is om drumles te geven aan jongeren. Vooral aan meisjes die dat willen. De girls moeten het drummen gaan overnemen.’’

De eerste historische stap in die richting is vrijdagavond in de Haarlemse Schouwburg gezet.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.