Waterpoloërs ZV Haerlem spelen zich veilig na de zwaar bevochten 15-14 overwinning in de derby tegen het al gedegradeerde VZV uit IJmuiden

Maarten Huijbens probeert een schot van Dino Hoeven te blokken.

Maarten Huijbens probeert een schot van Dino Hoeven te blokken.© Foto United Photos/Rob van Wieringen

Marcel Tabbers
Haarlem

In een afgeladen zwembad De Planeet speelden de mannen van ZV Haerlem zich tegen VZV met een 15-14 overwinning definitief veilig. Ook komend seizoen spelen zij in de eerste divisie. Zoals vaker in een derby bevatte het duel ’spanning en sensatie.’ De gasten uit IJmuiden hielden heel lang stand maar moesten uiteindelijk het hoofd buigen.

De spelers van beide teams konden er na afloop wel om lachen. Er werden onderling de nodige high-fives uitgedeeld. „We hebben onze huid duur verkocht. We waren vorige week al gedegradeerd maar hadden geen zin om afgedroogd te worden”, blikte VZV-aanvoerder Rick Mors terug op de ’leuke wedstrijd’.

De 50-jarige routinier Bas Meegdes moest toegeven dat hij de 15-16 gewonnen uitwedstrijd tegen JAWS van afgelopen donderdag nog in de armen voelde. „Zo was het toch spannend voor het publiek”, aldus Meegdes.

Haerlem-speler Matthijs Linck vond dat ze in slaap werden gesust door zijn voormalige club. „We moeten gewoon blijven spelen. Nu stonden we aan het begin van het laatste kwart met 14-9 voor en wordt het nog bijna gelijk”, liet Linck weten, die zelf de bal in de korte hoek binnen schoot bij VZV-goalie Stephan Dieckman.

De gasten rechtten nog een keer hun rug. Roemloos ten ondergaan stond niet in het script dacht Mike Blok die twee keer achter elkaar scoorde. Eerst knalde hij de bal uit een overtalsitutie achter Haerlem-keeper Rik Schregel. Daarna schoot hij een strafworp onberispelijk binnen (14-11). Een snelle treffer van Jeroen van der Meij, na een uitsluiting van Lars Kerkhoff, betekende de 14-12. Mors schoot, met wederom een tijdstraf voor Kerkhoff, de 14-13 binnen, maar Dino Hoeven gaf, met zijn zesde treffer, ruim een minuut later (15-13) de thuisclub wat meer lucht. Na de aansluiting van Roel Versteeg bleken de resterende zeventien seconden te weinig om alsnog een punt uit het vuur te slepen.

„Maar het zijn lekkere potjes en dat pakte me wel op het eind.” Het viel Mors vooral op dat op de tribune de supportersvakken scherp in tweeën verdeeld waren. „Dat is wel iets dat we gaan missen komend jaar. Of het moet in de wedstrijden in de tweede divisie tegen ZPCH ook zo gaan. Die gasten uit Hoofddorp promoveerden vrijdag al en wonnen vandaag ook. Ik kijk er nu al naar uit.”

Corsica

Voor Haerlem-coach Bas Willemsen was het al de zoveelste wedstrijd die met een klein verschil werd gewonnen. „Maar ja, winnen is winnen. En ik ben blij dat die jongens erin zijn gebleven”, aldus de Katwijker, die al eerder had aangegeven dat hij zou vertrekken bij de Haarlemmers. „Ik ga naar Corsica om appartementen te verhuren. Ik heb daar heel veel zin in en wens die jongens veel succes.”

Bij ZV Haerlem wordt John Speet de nieuwe oefenmeester. Een tweede termijn voor de IJmuidenaar. Versterkingen op personeel vlak komen zeker van oud-speler en oud-international Mick van den Bree en zijn neefje Henk Meijn.

eerste divisie

ZV HaerlemVZV 15-14

Doelpunten ZV Haerlem: D. Hoeven (6), Linck (3), Segers (3), Kerkhoff, Van den Oever, Zwetsloot.

Doelpunten VZV: Blok (4), Van der Meij (4), Cappon (2), M. Dieckman, Huijbens, Mors, Versteeg.

Meer nieuws uit Sport Regionaal