Anthony Albanese beëdigd als nieuwe premier Australië

ANP Producties | Bron: ANP
Canberra

Anthony Albanese is maandag beëdigd als nieuwe premier van Australië. Dat gebeurde slechts een paar uur voordat hij later op de dag naar de Japanse hoofdstad Tokio afreist om zijn eerste internationale top bij te wonen als leider van het land. Albanese, leider van de centrumlinkse Labourpartij in Australië, zegt dat zijn land bereid is meer te gaan doen om klimaatverandering aan te pakken.

Hij zal dinsdag deelnemen aan een topontmoeting met de naam Quad, die traditioneel plaatsvindt tussen de leiders van Australië, de Verenigde Staten, Japan en India.

Albanese zei zaterdag na zijn verkiezingsoverwinning dat hij Australië weer wil herenigen. "Ik denk dat mensen samen willen komen, zoeken naar ons gemeenschappelijk belang, kijken naar dat gevoel van een gemeenschappelijk doel. Ik denk dat mensen genoeg van verdeeldheid hebben. Wat ze willen is samenkomen als een natie en ik ben van plan om dat te leiden."

Hij versloeg de zittende conservatieve premier Scott Morrison, die de laatste jaren veel kritiek te verduren kreeg vanwege de strenge coronalockdowns in het land. Ook zijn weinig voortvarende klimaataanpak en de wijze waarop zijn regering reageerde op hevige overstromingen eerder dit jaar kregen veel kritiek.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.