Russische en Chinese toestellen vliegen langs 'Quad'-top in Japan

ANP Producties | Bron: ANP
Tokio

Terwijl internationale leiders dinsdag samenkwamen in Tokio, vlogen Chinese en Russische gevechtsvliegtuigen gezamenlijk boven de Japanse Zee. De leiders van de zogenoemde Quad, het verbond tussen de Verenigde Staten, India, Japan en Australië, waren bijeen om te overleggen over regionale veiligheid.

De Japanse defensieminister Nobuo Kishi meldt dat twee Chinese bommenwerpers zich boven de Japanse Zee bij twee Russische bommenwerpers hebben gevoegd. De vliegtuigen zijn daarna gezamenlijk doorgevlogen naar de Oost-Chinese Zee. Vanaf daar zijn de Russische toestellen met twee nieuwe Chinese vliegtuigen naar de Stille Oceaan getrokken.

Kishi noemt de vluchten "provocaties", juist nu de Quad-bijeenkomst in Tokio plaatsvind. Hij heeft zijn "ernstige zorgen" overgebracht aan Rusland en China. Voor de defensieminister is het extra zorgelijk dat China nu samenwerkt met Rusland, op een moment dat Rusland zich in Oekraïne als agressor gedraagt. "Dat kunnen we niet negeren."

Luchtpatrouille

Het Chinese ministerie van Defensie bevestigt dat de vluchten hebben plaatsgevonden. Volgens China ging het om een gezamenlijke luchtpatrouille, die onderdeel is van een jaarlijkse militaire oefening. De gevechtsvliegtuigen zijn niet in het Japanse luchtruim geweest. Het is de vierde keer sinds november dat Russische en Chinese toestellen samen boven de Japanse Zee gezien zijn.

De Quad-landen komen sinds 2007 regelmatig samen om tegenwicht te bieden aan de toenemende Chinese invloed in de regio. Ze hebben het deze keer onder meer gehad over de Russische inval in Oekraïne en de Chinese dreiging voor Taiwan.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.