Half jaar cel voor bijzondere overval op Haarlemse bakkerij, overvaller maakte twee muntjes buit en belde zelf de politie

De overvaller had het sterke gevoel dat hij met de overval op de bakkerij eredivisieclub Fortuna Sittard kon steunen.

De overvaller had het sterke gevoel dat hij met de overval op de bakkerij eredivisieclub Fortuna Sittard kon steunen.© Archieffoto Michel van Bergen

Frits Verhagen
Haarlem

De 38-jarige R. L. uit Haarlem is dinsdag door de rechtbank in zijn woonplaats voor een gewapende overval op een bakkerij aan de Amsterdamstraat veroordeeld tot een celstraf van negen maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Hij moet zich verder verplicht laten behandelen in een GGZ-instelling.

De Haarlemmer is ook veroordeeld voor mishandeling van een buurman en van een medepatiënt van GGZ Zuiderpoort. Hij moet twee slachtoffers 350 euro en 250 euro smartengeld betalen.

De overval op de bakkerij 19 mei vorig jaar was niet alledaags. Hij riep dat hij de koning van Spanje was en geld eiste. Hij sloeg daarbij met een zwaard op de toonbank. Het nichtje van de eigenaar dacht eerst dat het om een grap ging, omdat L. een bekende was in de bakkerij. Het was de Haarlemmer echter menens.

De overvaller kreeg uiteindelijk twee muntjes van vijftig eurocent mee. Toen hij thuis was, belde hij de politie dat hij een overval had gepleegd.

Fortuna Sittard

De man had in die periode last van psychotische wanen. Hij nam zijn medicijnen slecht in en raakte daardoor flink in de war. Zo had L. het sterke gevoel dat hij met de overval op de bakkerij eredivisieclub Fortuna Sittard kon steunen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.