Extreem late griepepidemie is na dertien weken weer voorbij

Annemarie de Jong
Amsterdam

De griepepidemie is na dertien weken weer voorbij. Het aantal mensen met griep is na de piek van afgelopen weken sterk afgenomen. Dat concluderen experts van het RIVM, Erasmus MC en het Nivel.

Al kun je nog steeds griep onder de leden hebben, er wordt veel minder vaak een influenzavirus gevonden in de keel- en neusmonsters van mensen met griepachtige klachten. Het Nivel baseert zich op gegevens van onder andere ziekenhuizen, laboratoria, GGD-teststraten en huisartsenpraktijken.

De griepepidemie begon dit jaar pas in maart. Dat is extreem laat, normaal begint het griepseizoen in december of januari. Waarschijnlijk hielden de coronamaatregelen, die tot en met begin 2022 in Nederland golden, de verspreiding van influenza bijna twee jaar tegen.

Langer

De griepgolf duurde ongeveer 13 weken. Dat is langer dan de 9 weken die een griepepidemie gemiddeld in Nederland duurt. Ruim een maand geleden dachten experts van het RIVM nog dat de epidemie mogelijk pas in de zomer zou zijn uitgedoofd. Nederlands zwaarste griepgolf was die van 2017-2018. Toen kregen in 18 weken zo’n 900.000 mensen griep, zijn ongeveer 9.500 mensen overleden en werden 16.000 grieppatiënten opgenomen.

Griepprik

De griepprik bleek dit seizoen beter te werken dan experts aanvankelijk verwachten. Uit voorlopige gegevens bleek de vaccinatie voor 36 procent te beschermen tegen een infectie met griepvirus type A. Dat is het type dat dit griepseizoen dominant was in Nederland.

Hoewel de griepepidemie nu voorbij is, zijn er nog steeds mensen die griep krijgen. Vooral kwetsbare mensen kunnen ernstig ziek worden van het griepvirus. Het besmettelijke virus verspreidt zich vooral via hoesten en niezen.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.