Een sapkuur als start van een dieet

Hanneke van den Berg

Een sapkuur is al jaren een controversieel onderwerp. Het wordt vaak gebruikt als detox, de ontgifting van het lichaam. De een vindt het gevaarlijk en onnodig, omdat de lever die functie in het lichaam prima zonder hulp kan vervullen, de ander voelt zich heerlijk ’schoon’ en ziet het als een nieuwe start.

Hoe zinvol is het om een sapkuur te volgen als begin van een langduriger afslankprogramma? Heel lang houdt je lichaam dit niet vol. Je maag heeft vrijwel niets te doen omdat je dagenlang geen vast voedsel tot je neemt en je krijgt onherroepelijk een hongergevoel als je dagenlang alleen maar drinkt.

Ikzelf heb het ook uitgeprobeerd, maar ik hield het geen dag echt vol. Overdag ging het wel, maar tegen de avond kreeg ik zo’n enorme honger, dat ik toch havermout maakte, of een salade. Begrijp me niet verkeerd, de sapjes van vrijwel iedere aanbieder in Nederland zijn vaak biologisch en als je zo’n flesje van veel groente en fruit drinkt, krijg je absoluut wel voedingsstoffen binnen. Maar is het genoeg?

Positief:

Martine Bogger van Dieet&Co begint te lachen als ik vraag naar de positieve aspecten van sapkuren. „Elke stap in een onderzoek naar gezond leven maakt je meer bewust van voeding en dat is natuurlijk goed. En als je het kortdurend doet, kan het niet zoveel kwaad. Maar om af te vallen? Nee.”

Negatief:

„Je hoeft je lichaam niet extra te ontgiften met sapkuren. Je organen kunnen dat prima zelf. Als begin van een afslankprogramma kan ik zeggen dat het een zinloze onderneming is. Je verliest tijdens zo’n kuur alleen vocht. Zodra je weer gewoon gaat eten, komen die kilo’s er meteen weer bij. Bovendien is zo’n groentesapje echt geen vervanging voor gewone groente. Dus drink het hooguit als extraatje.”

Jet Timmer van The Feelgood Company is al niet veel positiever dan Martine Dogger.

Positief:

„Het is makkelijk en praktisch. Je hoeft niet te koken en krijgt precies voorgeschreven wat je wanneer moet drinken. Dat kan aantrekkelijk zijn voor sommige mensen. Ook voor mensen die echt obese zijn, kan het werken omdat je in korte tijd veel vocht verliest en de weegschaal dus eventjes wat vriendelijker oogt. Dat kan obese mensen motiveren omdat ze hiermee een vliegende start maken.”

Negatief:

„Maar verder? Het is eigenlijk gewoon een crashdieet en heeft ook alle kenmerken daarvan. Je voelt je futloos en in zo’n korte tijd raak je geen vet kwijt, alleen maar vocht. Verder wordt het verkocht als iets gezonds, maar dat is het niet. Veel goede voedingsstoffen zijn verdwenen, die je lichaam wel nodig heeft. Ik zou het in principe nooit aanraden als start voor een langdurig dieet.”

Kader

Er zijn, zoals gezegd, heel wat aanbieders van sapkuren te vinden op internet. Ik heb er, puur uit nieuwsgierigheid, inmiddels een paar getest. Geen enkele kuur hield ik echt als kuur meerdere dagen vol, maar ik merkte wel grote verschillen.

Mij zijn de sapjes van Juice Brothers het beste bevallen. Je proeft heel goed hoeveel groente en fruit er in zit en de gembershots zijn echt ’a kick in the stomach’, een glas water drinken na afloop is wel noodzakelijk. Bij hen had ik echt het gevoel dat ik toch wel wat goeds binnenkreeg. Zij hebben sapkuren voor beginners, gevorderden en die hards.

(www.juicebro.com)

Dr.Veggie (originele naam) is een andere aanbieder. Bijzonder bij hen is dat ieder sapje is gemaakt van 70 procent groente. Ook is de hoofdsmaak van ieder sapje heel bijzonder. Slasap, Chinese koolsap, pastinaaksap, het zijn allemaal smaken die je thuis niet zo snel zou maken, maar het is wel apart. En best lekker.

(www.drveggie.nl)

JuiceXpress sorteert zijn sapjes op kleur. Je krijgt zes oranje sapjes (appel-wortel), zes groene sapjes (appel-komkommer), zes rode sapjes (appel-rode biet) en drie gembershotjes. Op zich allemaal best lekker, maar ik vond deze vrij waterig smaken, vooral die met komkommer. Dat is op zich niet zo gek, omdat komkommer heel veel water uit zichzelf bevat, maar wat extra groente had bij dit sapje niet misstaan. Voor beginners is dit wellicht een fijne kuur om mee te beginnen, omdat hij niet al te heftig is. Maar ik vraag me wel af of het velen lukt om dit drie dagen vol te houden.

(www.juicexpress.nl)

Als laatste noemen we hier Juizs. Online kun je hun sapjes bestellen als detoxkuur, maar de fruitsmoothies, die erbij zitten, blijken ook gewoon bij de Vomar te krijgen. De andere aanbieders hebben dit niet.

De sapjes, smoothies en shots, die samen de kuur vormen, zijn op zich allemaal lekker, maar best wel zoet. Dat is een kwestie van smaak natuurlijk. Er zijn bijvoorbeeld sapjes met chia, appel, mango en avocado, mango, kokosnoot. Voor mij waren de meeste te zoet, maar voor anderen zal dit juist een voordeel zijn, omdat het geen al te grote overgang is als je voorheen veel zoete dingen en dus wat ongezonder at.

(www.juizs.nl)

Alle driedaagse sapkuren kosten minimaal 89 euro, sommige wat meer. Mijn ervaring is dat de sapjes een fijne toevoeging kunnen zijn als je tussendoor niet langer frisdrank of andere zoetigheden wil drinken of eten. Maar als kuur zal het velen behoorlijk zwaar vallen.

Reageren? Mail naar bijlageredactie@mediahuis.nl

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.