Pleidooi voor politiek: Selecteer arbeidsmigranten en haal ze naar Nederland. Het land heeft ze nodig | commentaar

In veel sectoren, zoals de horeca, is niet genoeg personeel te vinden om de zaak volledig draaiende te houden.

In veel sectoren, zoals de horeca, is niet genoeg personeel te vinden om de zaak volledig draaiende te houden.© Foto ANP

Roy Hazenoot

De grenzen van economische groei hebben we bereikt. Niet vanwege redenen die hout snijden: stoppen van overconsumptie om klimaatverandering te stoppen, laagconjunctuur of gebrek aan vertrouwen in politieke systemen, banken of in de euro. Het antwoord is net zo simpel als wereldvreemd: de economie wordt geremd door het gebrek aan handjes. Waar blijven de arbeidsmigranten?

We zijn met te weinig mensen in Nederland om onze verdiende centen een goede bestemming te geven en om onze vrije tijd een zinnige invulling te geven. Zonnige terrassen zijn (deels) gesloten want er is geen personeel. Feyenoord heeft in een rommelige finale zijn eigen huldiging op de Coolsingel om zeep geholpen, maar anders had burgemeester Aboutaleb het gedaan vanwege gebrek aan agenten.

Schiphol

Schiphol is compleet vastgelopen vanwege personeelstekort. Reizigers rijden liever uren richting het oosten of zuiden om vanaf een buitenlandse luchthaven te vliegen, dan hun reis te beginnen vanaf onze nationale trots in de Haarlemmermeerpolder. Au, pijnlijk.

In Nederland staan ruim 450.000 vacatures open en zijn 338.000 werklozen. Dat zijn zo’n 133 vacatures tegenover elke 100 werklozen, een record. Kijkend naar deze cijfers zou de simpelste oplossing zijn: zet alle werklozen in om een groot deel van de vacatures in te vullen. Klaar is Kees. Zo denken de meeste partijen in de Tweede Kamer er ook over.

Gebakken lucht

Helaas gaan ze volledig voorbij aan het feit dat de Nederlanders die tijdens de huidige economisch voorspoed nog geen baan kunnen vinden, waarschijnlijk niet geschikt zijn. Hun lichaam en/of hersenen (verkeerde opleiding) zijn geen match voor het gevraagde. Het is dus een oplossing van niks. Gebakken lucht.

Waarom stellen we het onvermijdelijke uit? We zijn met te weinig jonge Nederlanders in het vergrijzende Nederland. Het werk kan niet worden gedaan, ouderen kunnen niet worden verzorgd, voedsel kan niet tijdig van het land worden gehaald.

Arbeidspotentieel

Er is genoeg arbeidspotentieel in de wereld, maar niet op het kleine stukje aarde dat we Nederland noemen. De leiders van ons land moeten in plaats van een weigerende houding aan te nemen het noodzakelijke in goede banen leiden. Dat is regeren en dat helpt ons land vooruit.

Dit is geen pleidooi voor het lukraak naar binnen laten van iedereen, maar selecteer aan de ’poort’ de nieuwe werknemers die nodig zijn. Te beginnen met vaklui die de woningnood kunnen oplossen en ons door de energietransitie kunnen loodsen.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.