Rusland voert 'succesvolle test' uit met hypersonische raket

ANP Producties | Bron: ANP
Moskou

Russische strijdkrachten zeggen zaterdag een geslaagde test te hebben gedaan met een hypersonische kruisraket, die een snelheid kan ontwikkelen tussen de vijf en tien keer de snelheid van het geluid. Deze Zirkon-raket werd afgevuurd van het fregat Admiraal Gorsjkov in de Barentszzee en trof "succesvol doel" 1000 kilometer verderop in de Witte Zee in het arctisch gebied.

Volgens het Russische ministerie van Defensie maakte de test deel uit van het voortdurend "testen van nieuwe wapens".

De eerste Zirkon-raket werd in 2018 gelanceerd. In maart meldde Moskou voor het eerst een hypersonische raket op het strijdtoneel te hebben gebruikt in Oekraïne, de Kinzhal-raket. Daarmee werden twee doelen getroffen.

Nieuwe wapensystemen

President Vladimir Poetin heeft de hypersonische raketten omschreven als "onoverwinnelijke" wapensystemen in het Russische arsenaal. Door een hoge snelheid zijn de raketten, die kunnen worden afgevuurd van schepen, onderzeeërs en vliegtuigen, veel moeilijker te volgen en te onderscheppen. De Amerikaanse president Joe Biden noemde de hypersonische raket "bijna onmogelijk te stoppen".

Oekraïne meldt zaterdag eveneens nieuwe wapensystemen te hebben ontvangen, zoals houwitsers uit de Verenigde Staten en Harpoon-raketten uit Denemarken, waarmee vijandelijke schepen kunnen worden aangevallen. Volgens de Oekraïense defensieminister Oleksii Reznikov zal de Harpoon "niet alleen de kustverdediging van het land versterken, ze zullen ook worden gebruikt door getrainde Oekraïense strijdkrachten". Daarmee kan onder meer de havenstad Odessa aan de Zwarte Zee worden verdedigd.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.