Iedereen wil weg, maar er zijn op Schiphol te weinig handen aan de bagageband | column

Richard Kemper

Iedereen wil weg. Nu. En vooral: tegelijk. Dat zegt natuurlijk vooral iets over de afgelopen twee jaar toen niemand kon vluchten. U weet het misschien nog wel, toen er zoiets bestond als een uitreisverbod en een avondklok. Toen we avond aan avond naast elkaar op de bank zaten en de gesprekken op een gegeven moment niet verder kwamen dan „Is er nog wat te knabbelen?”

Toen we na een lange stilte uit beleefdheid maar aan elkaar vroegen „Waar denk je aan?” en hoopten dat we geen antwoord zouden krijgen. Toen we niet meer boos weg konden lopen na een ruzie die we wel hadden, maar niet meer maakten. Maar nu kan het allemaal weer, dus we willen eruit! Rhodos, Gran Canaria, Alanya! En daar hoeft u niet zo elitair om te snuiven, want ook naar Sardinië, Capri en het onvermijdelijke Noorderlicht willen we gewoon vliegen.

Het een chaos op Schiphol. Alsof Dreetje Hazes gratis foto’s staat uit te delen van zijn liefdesvakantie met Monique en je bij Johan Derksen een persoonlijke belediging voor je vrouw op haar voicemail kan laten inspreken. Een kluwen mensen stort zich op de uitgang. Dat loopt spaak en iedereen is het er over eens dat dit een grote schande is. Natuurlijk, we hebben het de afgelopen jaren weleens gehad over onze ’helden in de zorg’, maar de échte helden hebben hun handen niet aan het bed maar aan de band; de bagageband!

Als je op het lawaai afgaat, is zorgen dat een koffer met fluoriserende bikini’s en after sun op tijd in Antalya aankomt belangrijker dan de reet afvegen van iemand die zichzelf naar de verdoemenis heeft gesnackt. Dat is ook doorgedrongen tot de politiek. Elk Tweede Kamerlid bleek afgelopen week hoogleraar vervoersproblematiek te zijn en weet beter dan de Schipholdirectie hoe ze dit debacle hadden kunnen voorkomen.

Met als toonbeeld van leiderschap Wybren van Haga.

De directie moet eruit, de toezichthouders moeten eruit, de minister moet eruit. Tja, als iemand weet hoe je mensen eruit moet zetten dan is het onze nationale huisjesmelker wel.

Maar Wybren heeft niet alleen kritiek, hij komt ook met oplossingen. In dit geval: het leger inzetten! Want hoezo moeten onze jongens en meiden zich druk maken over verkrachte vrouwen in Oekraïne? Hoezo moeten ze steun verlenen aan oma’s en kleinkinderen die op de vlucht voor terreur allemaal onze kant op komen omdat ook zij maar een ding willen: weg!

Nou, dat zien we bij de grens dan wel, eerst maar eens zorgen dat Nederlanders zich tien dagen lang een melanoom kunnen zonnen in een all inclusive resort voor 269 euro inclusief vlucht. Want juist nu, juist nu onze eigen mensen twee jaar lang thuis bovenop elkaars lip hebben moeten zitten en nu elke avond de kwelling van de beelden uit Oekraïne moeten verstouwen, moeten vooral wij zelf er even tussenuit. Dat is van nationaal belang. Dat vraagt om het leger!

Ik begrijp dat de eerste Oekraïners die we in Nederland hebben opgevangen alweer terug willen. Ook zij kunnen de beelden niet meer aan. Maar dan die van rijen volgepakte, getatoeëerde gezinnen op Adidas-slippers die over elkaar heen klauteren op weg naar de gate. Van Wybren mogen die twijfelende Oekraïners gewoon weg hoor. Nederlandse inmenging in een conflict ’zo ver weg’ is volgens hem sowieso een heel slecht idee.

Ze mogen zelfs via Schiphol het land verlaten. Dat gaat straks namelijk allemaal heel soepel. Want daar staan dan getrainde soldaten grijze bagagebakjes aan te geven en te vragen of ze vloeibare stoffen bij zich hebben. Kijk eens aan, krijgen ze toch nog steun van het leger.

Instagram: @richardkemper

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.