Sparks doet tegen Neptunus wat het moet doen

Riangela Flanegin (Sparks) gaat uit op het tweede honk.© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Rob Spierenburg
Haarlem

Om zicht te houden op de Holland Series moesten de softbalsters van hoofdklasser Sparks de dubbel in eigen huis tegen Neptunus tot een goede einde zien te brengen. Aldus geschiedde. De meiden van coach Peter van Dalen wonnen beide wedstrijden.

Het eerste duel ging met 6-0 naar het fris en fruitig spelende Sparks. Terwijl de vorige week ingevlogen Amerikaanse pitcher Kelly Barnhill de Rotterdamse slagploeg zo goed als kansloos liet - alleen Barnhills landgenote Elizabeth Sugg produceerde een tweehonkslag - kwam Sparks telkens gemakkelijk tot scoren.

Doordat pitcher Eva Voortman van Neptunus vanwege een lichte blessure zaterdag niet in actie kon komen, moest werpster Nienke Weis het Sparks lastig zien te maken. Het lukte haar niet. Na zes geslikte runs maakte Weis plaats voor Annelieke Swinkels die knap de nul hield. Het kwaad was voor Neptunus echter al geschied. Nadat de nieuwkomer in de hoofdklasse ook in de zevende inning geen kans had gezien om een punt op het scorebord te brengen was de eerste zege van de middag een feit voor Sparks.

Zo soeverein als Sparks in het eerste duel speelde; zo stroef verliep de tweede confrontatie met Neptunus. ,,Dat was zeker ook de verdienste van de Amerikaanse pitcher Madyson Watson’’, had coach Peter van Dalen gezien. ,,Zij was wel even van een ander niveau.’’ Bij een 2-1 voorsprong na vier innings maakte Sparks-pitcher Kirsten Scheele plaats voor de Duitse international Hannah Held. In plaats van Sparks in veilige haven te loodsen, zorgde Held voor kwetsbaarheid. Dus werd routinier Rebecca Soumeru in stelling gebracht.

De inmiddels 40 jaar oude pitcher kon niet voorkomen dat het duel bij een 3-3 stand in een verlenging moest worden beslist. Nadat Soumeru als oudste speler van Sparks Neptunus in de achtste inning van scoren had weten af te houden, zorgde de jongste - Julia Kwakernaak is zeventien jaar oud - voor het bevrijdende punt. Uit haar tweehonkslag liep Maxime van Dalen de winnende 4-3 binnen.

Vader Peter was blij dat zijn dochter Maxime weer voldoende fit is om twee duels te kunnen spelen. ,,Want het was heel belangrijk om tegen Neptunus de volle winst te pakken. Al mochten wij natuurlijk niet klagen dat Eva Voortman bij de tegenstander ontbrak. Dat scheelt in de pitching en in de batting line-up een slok op een borrel.’’

Overige uitslagen:

Roef!-Onze Gezellen 6-1 en 7-0.

Amsterdam Pirates-Olympia Haarlem 1-3 en 0-11.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen