Biden: VS sturen Oekraïne meer geavanceerde wapens en munitie

ANP Producties | Bron: ANP
Washington

De Amerikaanse president Joe Biden heeft besloten dat de VS het Oekraïense leger voorzien van "meer geavanceerde raketsystemen en munitie, waarmee ze de belangrijkste doelen op het slagveld in Oekraïne nauwkeuriger kunnen aanvallen, zo schreef hij dinsdag in een opiniestuk voor The New York Times.

De president noemde "Javelin-antitankraketten, Stinger-luchtafweerraketten, krachtige artillerie- en precisieraketsystemen, radars, onbemande luchtvaartuigen, Mi-17-helikopters en munitie". Het besluit past volgens Biden in wat hij in zijn artikel omschrijft als "Amerika's duidelijke doel: we willen een democratisch, onafhankelijk, soeverein en welvarend Oekraïne met de middelen om van zich af te bijten en zich te verdedigen tegen verdere agressie".

Wat Biden er niet bij zei, maar wat regeringsbronnen later dinsdag wel bevestigden tegenover persbureaus Reuters en AFP, is dat de VS ook raketsystemen van het type Himars (M142 High Mobility Artillery Rocket System) naar Oekraïne sturen. Himars-raketten gebruiken precisiegeleide munitie en hebben een bereik van ongeveer 80 kilometer. "Deze systemen zullen door de Oekraïners worden gebruikt om de Russische opmars op Oekraïens grondgebied af te weren, maar zullen niet worden gebruikt op doelen op Russisch grondgebied", zei de functionaris.

Net als de Oekraïense president Volodimir Zelenski zei Biden echter te geloven dat de oorlog in Oekraïne niet op het slagveld maar middels diplomatie zal worden beslecht. Volgens Biden zijn de gesprekken nu vastgelopen doordat "Rusland oorlog blijft voeren om zo veel mogelijk van Oekraïne over te nemen". Hij omschreef Ruslands "niet-uitgelokte agressie, de bombardementen op kraamklinieken en culturele centra en de ontheemding van miljoenen mensen" als een "diepgaande morele kwestie".

Ook beloofde Biden te zullen samenwerken met bondgenoten en partners om "de wereldwijde voedselcrisis aan te pakken die door de agressie van Rusland wordt verergerd". Tevens beloofde hij dat de VS hun Europese bondgenoten zullen helpen "hun afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen te verminderen" - echter zonder specifieke maatregelen te noemen.

Biden besloot zijn opiniestuk met de geruststelling dat de VS "momenteel geen aanwijzingen hebben dat Rusland van plan is kernwapens in Oekraïne te gebruiken". Wel noemde hij de incidentele Russische retoriek over kernwapens "gevaarlijk en uiterst onverantwoordelijk". En: "Laat me duidelijk zijn: elk gebruik van kernwapens in dit conflict, op welke schaal dan ook, zou volledig onaanvaardbaar zijn voor ons en de rest van de wereld en zou ernstige gevolgen hebben".

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.