Yeşilgöz: Geleverde wapens Oekraïne moeten traceerbaar blijven

ANP Producties | Bron: ANP
Vlissingen

Justitieminister Dilan Yeşilgöz maakt zich zorgen dat enorme hoeveelheden wapens die nu aan Oekraïne worden geleverd, straks in verkeerde handen terechtkomen. Ze wil hier snel met de Oekraïense president Volodimir Zelenski over in gesprek. De minister denkt aan grenscontroles, inzamelingsacties en traceerbaarheid van wapens, maar zei niet hoe ze dit wil regelen.

Yeşilgöz noemt het volkomen terecht dat Oekraïne wapens krijgt in de strijd tegen Rusland, maar ze wil wel weten wat de gevolgen hiervan zijn op (middel)lange termijn. "Kunnen we die wapens op termijn hier terug verwachten, maar dan in de handen van criminelen?", zei de minister woensdag in Vlissingen, bij de opening van het Strategisch Kenniscentrum Georganiseerde Ondermijnende Criminaliteit (SKC).

De minister ziet voor het SKC onder meer een belangrijke rol weggelegd bij de strijd tegen georganiseerde drugscriminaliteit. Nederland breekt alle records waar het om cocaïnevangsten gaat, maar die hebben "verontrustend weinig effect op de prijs, zoveel is er kennelijk in omloop", zei Yeşilgöz.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.