Alliance en HBS laten zien hoe een derby in de play-offs moet zijn: sportief, sfeervol en vooral heel erg spannend

Milo Lambers
Heemstede

In de laatste seconden van de eerste play-offwedstrijd sleepte Alliance er nog een shoot-outserie uit tegen HBS. De vrouwen uit Bloemendaal hielden daarin het hoofd koel.

In de play-off wordt gestreden om een plekje in de promotieklasse. Met nog vijf minuten te spelen, leek HBS de eerste klap uit te delen in deze ’best out of three-serie’. Nikky Schreurs maakte vanuit een strafcorner de 2-1. Alliance-trainer Kasper Vrolijk haalde doelvrouw Katia Pokidko naar de kant. Met een veldspeelster meer lukte het om meer grip op het spel te krijgen. Met nog 34 seconden op de klok, kreeg het een strafcorner. Susanne van der Bijl haalde vernietigend uit: 2-2.

In de shoot-out was HBS het meest beheerst. Lotte de Koning benutte een strafbal nadat Pokidko te fel was uitgekomen bij de poging van Kris Ypes. Ook De Konings eigen poging was raak. Lisa Bok was de andere doelpuntenmaakster. Bij Alliance waren Kiki Rijkink en Giulietta Rota Rago trefzeker. ,,Heel knap dat we de knop om konden zetten”, zei trainer Jeroen Tuininga na afloop. ,,Mentaal zijn we heel We bleven niet hangen in de boosheid om de late tegentreffer.”

Het was een intense wedstrijd. Beide ploegen doen weinig voor elkaar onder. Waar HBS - zeker in de tweede helft - het meeste balbezit had maar niet direct gevaarlijk wist te worden, kwam Alliance er vaak via de counter op uit. Er heerste een echte play-offsfeer rond het hockeyveld van Alliance. Toeters aan de kant van de thuisploeg, vuurwerk en fakkels bij de bezoekers.

Het is ook een echte derby. Bij HBS spelen vier speelster met een verleden bij Alliance. Trainers Jeroen Tuininga en Kasper Vrolijk werkten jarenlang samen bij Alliance. Toch ziet Vrolijk de wedstrijd net als elke andere. ,,Het is geen Feyenoord - Ajax. Ik wil altijd winnen.”

Zaterdag volgt de tweede wedstrijd bij HBS thuis.

hockey play-offs

AllianceHBS2-2

8. Wolleswinkel 1-0, 26. Lisa Bok 1-1, 63. Schreurs 1-2, 70. Van der Bijl 2-2. HBS wint na shoot-out.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen