Britten: Loehansk waarschijnlijk binnen twee weken ingenomen

ANP Producties | Bron: ANP
Londen

Russische troepen hebben de controle over 90 procent van Loehansk en zullen de rest van de Oost-Oekraïense regio waarschijnlijk ergens in de komende twee weken innemen, meldt het Britse ministerie van Defensie in een inlichtingenupdate.

De Britten laten op de honderdste dag van de oorlog weten dat Rusland "tactische successen" boekt in de Donbas, bestaande uit de regio's Loehansk en Donetsk. De focus van Rusland ligt met name op Loehansk, waar hard wordt gestreden om de stad Severodonetsk.

Russische troepen hebben Severodonetsk al grotendeels ingenomen en willen vermoedelijk vanaf daar in zuidelijke richting oprukken richting Donetsk. De Oekraïense troepen hebben in de nacht van donderdag op vrijdag hun posities behouden, zo meldt de Oekraïense generale staf. "De gevechten in het centrum houden aan."

De Oekraïense president Volodimir Zelenski zei donderdag dat na ruim drie maanden oorlog circa 20 procent van het land is veroverd door Rusland. Hij blijft bij westerse bondgenoten aandringen op meer wapens voor zijn leger en nieuwe sancties tegen Rusland, waar gehoor aan wordt gegeven.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.