Glasblazer Michelle is eerste keus in kunstserie van Beverwijkse stadsfotograaf Marissa. ’Shit, dit is zó geweldig, dat wil ik ook’
Michelle Veldman en collega Maurice La Rooy aan het werk in Leerdam.© Foto Marissa Ooijevaar
Tien jaar geleden wist ze niet eens dat er zoiets bestond als ’het ambacht glasblazen’, maar inmiddels heeft ze het in de vingers. Michelle Veldman (28) uit Beverwijk, een van de weinige glasblazers in het land, was eerste keus in de serie ’Kunst uit de wijk’ van Marissa Ooijevaar, de nieuwe Stadsfotograaf van Beverwijk.
Ze is eigenlijk opgeleid als erfgoedspecialist, op dat gebied onder meer thuis in educatieve projecten en fondsenwerving. Deze studie bracht haar in contact met het Nationaal Glasmuseum in Leerdam. Daar liep ze in 2013 stage als tentoonstellingsontwerper, en gingen haar ogen en hart open voor het eeuwenoude ambacht. ,,Ik dacht: Shit, dit is zó geweldig, dat wil ik ook.”
Huwelijk
In 2015 voltooide ze haar scriptie over behoud van ambachten. In het museum werkte ze enige tijd als floormanager (’een soort bedrijfsleider’), tegenwoordig wordt ze er als glasblazer ingehuurd op projectbasis. Arbeid in opdracht, ’maar ik verkoop er ook eigen werk’. In Leerdam heeft ze twaalf collega’s, de verdeling man-vrouw is vrijwel gelijk. Als het nu nóg zo zou zijn dat getrouwde vrouwen buitenshuis geen betaald werk mogen hebben, wist deze jonge glasblazer het wel. ,,Dan maar géén huwelijk.”
(Tekst gaat door onder de foto)
Michelle Veldman exposeerde in 2019 bij KEK in Beverwijk.© Archieffoto Studio 2 Media/Gwendelyn Luijk
Het leven is drukker dan ooit. Naast werk voor ’Leerdam’ richt ze haar pas gekochte Beverwijkse huis in én bouwt ze haar eigen glasblazerij op in plaatselijke ’creatieve maakplaats’ De Broedmachine. Sinds 2018 is ze daar een van de tientallen kunstenaars en ondernemers. In haar atelier komen sowieso drie ovens. ,,Voor smelten, doorwarmen en afkoelen.” Het is allemaal financieel te doen dankzij een geslaagde crowdfundingactie op voordekunst.nl. In het najaar van 2020 brachten 119 donateurs maar liefst 10.000 euro bijeen. ,,Iemand gaf zelfs 1.500 euro. Veel donaties kwamen uit de IJmond, allemaal uit liefde voor ambachten. De een krijgt uit dankbaarheid een object van mij, de ander een gratis workshop, maar er zijn ook donateurs die er uitdrukkelijk niets voor terug hoeven.”
Poseren
De stadsfotograaf kwam speciaal naar de werkplaats in Leerdam. Michelle: ,,Het was een urenlange sessie. Glasblazen is voortdurend in beweging zijn, je kunt niet even poseren en er zijn door de ovens veel lichtverschillen. Marissa en ik kennen elkaar via De Broedmachine, daar komt ze regelmatig. Voordat ze stadsfotograaf werd, wás ze al van plan mij eens te fotograferen.”
Het is de eerste van een serie van zes foto’s die Marissa ’dit jaar maakt over het onderwerp ’Kunst in de wijk’.
Tentoonstelling
Modefotograaf Jolene Adelaar (24) exposeert van 4 tot 18 juni bij fotografiecentrum Isoo in Beverwijk. Haar ’Runway of life’ is te zien op zaterdagen van 13 tot 16 uur in het pand aan het Stationsplein 46b. De modellen komen allemaal uit Beverwijk en zijn tijdens de coronacrisis gefotografeerd in eigen leefomgeving.