Gouverneur Loehansk claimt herovering deel Severodonetsk

ANP Producties | Bron: ANP
Severodonetsk

Het leger van Oekraïne heeft een deel van de Oost-Oekraïense stad Severodonetsk heroverd op de Russen, zegt de gouverneur van Loehansk Sergej Gaidai. Het Russische leger heeft een groot deel van de stad in handen, maar volgens de gouverneur hebben de Oekraïners weer een deel van het verloren gebied terug.

Gaidai zei dat de Russen urenlang Oekraïense posities in Severodonetsk hebben beschoten. Ze rukten langzaam op, maar de Oekraïense soldaten konden ze terugdringen, waarna de beschietingen opnieuw begonnen. Volgens de gouverneur vernietigen de Russen alles met beschietingen en bommen, maar maken ze geen vorderingen. Gaidai wacht op genoeg westerse langeafstandswapens om de stad definitief te heroveren. "Geloof me, dan zal de Russische infanterie vluchten."

Al dagen is de omsingelde stad het toneel van bloedige straatgevechten. Als de Russen Severodonetsk innemen, hoeven ze alleen de naastgelegen stad Lisitsjansk te veroveren om heel de regio Loehansk te controleren. Het Britse ministerie van Defensie schreef vrijdag dat de Russen de regio naar verwachting binnen twee weken hebben veroverd.

Donetsk

Dan kunnen de Russische troepen zich focussen op Donetsk, de andere helft van de Donbas-regio. Volgens het Oekraïense leger maken de Russen zich al klaar voor een aanval op Slovjansk. Ten noorden van die stad, niet ver van Severodonetsk, zouden zich nu tussen de zeshonderd en achthonderd soldaten verzamelen.

In Severodonetsk zijn zo'n tien buitenlandse strijders aangekomen om de stad te verdedigen. Een 22-jarige Georgiër zei tegen een verslaggever van Reuters dat ze de Russen terug willen dringen, hoelang het ook duurt. "Wij staan aan de goede kant van de geschiedenis." Een ander sprak Portugees en wil de bevolking beschermen. "Ik zal alleen vertrekken met een overwinning."

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.