Ook laatste bezetters Sterrebos bij VDL NedCar vrijuit

ANP Producties | Bron: ANP
Maastricht

Ook de laatste vier activisten die nog voor de rechter moesten verschijnen, vanwege hun deelname aan de bezetting van het Sterrebos bij autofabriek VDL NedCar, gaan vrijuit. Dat bleek vrijdagochtend tijdens een zitting van de politierechter.

Het bos in het Limburgse Born werd op 28 januari bezet en op 8 februari ontruimd. De bezetters probeerden vergeefs de kap van het bos voor uitbreiding van VDL Nedcar te verhinderen.

Een 44-jarige man die werd verdacht van het stelen van een bordje met opschrift 'verboden toegang' (eis 200 euro voorwaardelijk) werd vrijgesproken. Dat gold ook voor een 60-jarige man die zich in verboden gebied bevond en zich niet zou hebben gehouden aan aanwijzingen van een agent. Tegen hem had het Openbaar Ministerie twee maal 150 euro geëist.

Een derde verdachte, een 62-jarige man, kreeg geen straf, hoewel de politierechter bewezen achtte dat hij dreigend met een houten protestbord op een agent afliep. Het OM had tegen deze verdachte een werkstraf geëist van veertig uur voorwaardelijk. Een vierde zaak tegen een 58-jarige actievoerder werd geseponeerd wegen gebrek aan bewijs. Deze verdachte zou volgens het OM met gevaarlijk rijgedrag bewakers van het bos in gevaar hebben gebracht.

Eerder stonden 45 bezetters terecht voor de kantonrechter. Tegen 41 van hen legde een rechter geen straf op, omdat het recht van demonstratie en het recht op vrijheid van meningsuiting volgens haar zwaarder wegen dan het belang van VDL NedCar. Vier andere verdachten kregen eerder van een andere kantonrechter wel geldboetes opgelegd.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.