Aan het Reinaldapad, de Nieuweweg en de Fuikvaartweg komt extra verlichting tegen overlast in Haarlems Reinaldapark

Het Reinaldapark.© Archieffoto United Photos

Mireille Sneekes
Haarlem

Om overlast in het Reinaldapark verder te beperken wil het college van B en W inzetten op betere verlichting rond het park. Het Reinaldapad, de Nieuweweg en de Fuikvaartweg moeten, zoals omwonenden eerder aangaven, verlicht worden.

Zij deden mee aan een onderzoek van de gemeente, waar 735 Haarlemmers op reageerden. De helft van hen gaf aan weleens overlast te ervaren bij het park. Volgens Wim Kleist van wijkraad Parkwijk-Zuidpolder-Penningsveer kan extra verlichting die overlast flink verminderen.

Lees ook: ’Meer handhaving in Reinaldapark.’ Omwonenden van Haarlems park willen ook camera’s en meer verlichting tegen overlast

Ook begint het college op korte termijn een onderzoek naar het effect dat de verlichting heeft op de planten en dieren rond het park. Het pad en de twee wegen zijn namelijk ecologisch gebied en daar mag de natuurwaarde niet achteruitgaan.

De verlichting komt bovenop het besluit van eind 2021 om extra handhaving in te zetten bij het Reinaldapark. Het college heeft aandacht voor dit gebied omdat ze aan de Nieuweweg een Domus Plus-locatie (opvang voor verslaafden of mensen met psychosociale of psychiatrische problematiek) wil bouwen. Dat project heeft echter wat voeten in de aarde, gezien het natuurgebied en de weerstand van omwonenden.

Bij de veiligheidsmaatregelen plaatst het college twee kanttekeningen. Rondhangen in het park is niet strafbaar, dus handhaving kan dat niet oplossen. Bovendien kunnen de maatregelen ertoe leiden dat hangjongeren zich verplaatsen naar andere plekken in de wijk.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.