Canada betaalt bijna 1 miljard euro aan inheemse gemeenschap

ANP Producties | Bron: ANP
Ottawa

De Canadese regering betaalt een schadevergoeding van 1,3 miljard Canadese dollar (omgerekend zo'n 960 miljoen euro) aan de Siksika, een inheemse gemeenschap in het land, melden Canadese media. Aan het begin van de twintigste eeuw nam de regering een groot deel van hun territorium in. Het gaat om een van de grootste schadevergoedingen ooit voor de onteigening van grondgebied.

"We zijn hier samengekomen om een fout uit het verleden recht te zetten", zei de Canadese premier Justin Trudeau tijdens een ondertekeningsceremonie. "We zijn samengekomen om onszelf een kans te geven om het vertrouwen in elkaar te herstellen", aldus de premier. Trudeau en het hoofd van de Siksika, Ouray Crowfoot, ondertekenden de regeling allebei tijdens de ceremonie.

In 1877 werd een verdrag ondertekend, waarin het grondgebied in het westen van Canada aan de Siksika werd toegekend. Desondanks nam de Canadese regering in 1910 bijna de helft van het land van de gemeenschap in. Het grondgebied werd vervolgens verkocht aan mensen die zich in het gebied wilden vestigen.

"Ik kan het verleden niet compenseren met deze regeling, maar ik hoop toch dat het kan leiden tot een betere toekomst voor deze en volgende generaties", zei Mark Miller, de minister die verantwoordelijk is voor de banden met de inheemse bevolking van Canada tijdens de ceremonie.

Bij het ondertekenen zei Crowfoot dat hoewel de schadevergoeding het onrecht uit het verleden niet goed maakt, deze wel een verschil kan maken in het leven van de mensen uit de Siksika-gemeenschap.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.