Waarom zit je neus eigenlijk boven je mond? ’Verrukkelijke Wetenschap’geeft het antwoord

© Archieffoto Erna Faust

Van onze verslaggever

In het snel uitdijende aanbod van podcasts dient zich een nieuwkomer aan die wetenschap voor een breed publiek interessant en begrijpelijk wil maken: ’Verrukkelijke Wetenschap’.

Een wekelijkse podcast van circa veertig minuten voor iedereen die weleens ’waarom?’ heeft geroepen. En wie heeft dat nu niet? Waarom zit je neus boven je mond en niet andersom, is zo’n vraag die bij voorbeeld aan bod komt in de aflevering ’Hoe belangrijk is geur voor ons?’

Verrukkelijke Wetenschap wordt gepresenteerd door broer en zus Daan en Merlijn Schneiders. Zij vormen een soort aangeefduo voor een serieuze wetenschapper die op toegankelijke wijze, waar het kan met humor, ingaat op een specifiek onderwerp. Opdracht is om duidelijk en begrijpelijk de relevantie van het onderwerp uit te leggen. En mocht dat dreigen te mislukken - je kan ook te veel van iets weten - dan zijn daar Daan en Merlijn die de vragen stellen die je als luisteraar ook voelt opkomen.

Daan vindt het juist in deze tijd met fakenieuws belangrijk dat iedereen wetenschappelijke waarheden en hun toepassingen in ons dagelijks bestaan begrijpt. Zijn zus heeft geen wetenschappelijke achtergrond en draait er als sidekick niet omheen dat zij de uitleg van wetenschappers niet altijd snapt. Door dit duidelijk aan te geven voorkomt zij jargon en te veel theoretisch uitleg.

Op een enthousiaste en geestige wijze proberen ze zo de luisteraar iets te leren en dat werkt. De ontspannen gesprekjes tussen broer en zus zullen niet veel afwijken van de gemiddelde small talk aan de keukentafel en bedenkers en producent verwachten dat juist die formule veel mensen zal aanspreken, ook als je natuurkunde op school als eerste vak liet vallen.

En hoe zit het nu met die neus boven je mond? Die hangt daar als een natuurlijke poortwachter om je snel te waarschuwen als voedsel bedorven is. Wetenschap hoeft niet ingewikkeld te zijn.

De podcast ’Verrukkelijke Wetenschap’ is onder meer te beluisteren via Spotify en Apple.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.