Commissie houdt openbare hoorzittingen over bestorming Capitool

ANP Producties | Bron: ANP
Washington

De parlementaire commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden die de bestorming van het Capitool op 6 januari vorig jaar onderzoekt, begint volgende week met een reeks openbare hoorzittingen. De bijeenkomsten worden live uitgezonden en hebben als doel het geweld dat die dag heeft plaatsgevonden te belichten.

De commissie, bestaande uit zeven Democraten en twee Republikeinen, heeft het afgelopen jaar onderzocht wat er voorafging aan de bestorming van het parlementsgebouw door aanhangers van de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump en wat hen daartoe bewoog.

De onderzoekscommissie probeert vast te stellen welke rol Trump heeft gespeeld bij de bestorming van het Amerikaanse Congres toen daar de uitslag van de presidentsverkiezingen werd vastgesteld. Trump beweert zonder bewijs dat er verkiezingsfraude zou zijn gepleegd. De onderzoekers hebben duizenden interviews afgenomen en meer dan 125.000 documenten verzameld. Ze spraken onder andere met (oud-)medewerkers van Trump en prominenten binnen de Republikeinse partij.

Een van de vragen die volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN centraal zal staan tijdens de openbare hoorzittingen is waarom Trump de aanval urenlang weigerde te veroordelen en of dit bewijst dat hij heeft verzaakt en het vaststellen van de verkiezingsuitslag door het Congres heeft geprobeerd te dwarsbomen.

De eerste hoorzitting vindt plaats op donderdag 9 juni om 20.00 uur (lokale tijd). Ook op 13, 15, 16, 21 en 23 juni staan zittingen gepland. De openbare hoorzittingen vinden vijf maanden voor de tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten plaats. De Democratische partij wil tijdens die verkiezingen voorkomen dat de Republikeinen hun meerderheid in het Amerikaanse Congres terugkrijgen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.