Biden: niet aanpakken wapenwetgeving is 'gewetenloos'

ANP Producties | Bron: ANP
Washington

De Amerikaanse president Joe Biden heeft Republikeinen in de Senaat donderdagavond (lokale tijd) opgeroepen om eindelijk iets te doen aan het vuurwapengeweld in de Verenigde Staten. Biden noemde het in een toespraak vanuit het Witte Huis "gewetenloos" dat een meerderheid van de Republikeinse senatoren strengere wapenwetgeving niet ondersteunt.

De president drong er onder meer op aan bij het Amerikaanse Congres om de verkoop van aanvalswapens aan particulieren te verbieden en om Amerikanen die een wapen willen aanschaffen vooraf grondiger te controleren. Volgens de Democraat moet op zijn minst de minimumleeftijd waarop Amerikanen een wapen kunnen kopen worden verhoogd van 18 naar 21 jaar. Ook wil hij dat wapenleveranciers niet langer beschermd worden tegen vervolging als mensen met hun wapens geweld plegen.

"Genoeg is genoeg. We kunnen het Amerikaanse volk niet opnieuw teleurstellen", zei Biden. "In godsnaam, hoeveel meer bloedbaden zijn we bereid te accepteren."

Biden gaf zijn toespraak naar aanleiding van de schietpartij in Uvalde in de staat Texas vorige week. De 18-jarige Salvador Ramos schoot op een basisschool negentien kinderen en twee leraren dood. Hij had kort daarvoor legaal twee aanvalsgeweren en munitie gekocht.

Als Democratische presidentskandidaat beloofde Biden strengere wapenwetgeving door te voeren om de tienduizenden jaarlijkse doden door vuurwapens in het land te verminderen. Biden en zijn partijgenoten hebben daar echter niet genoeg stemmen voor in het Congres. Dat ligt volgens de president deels aan de wapenlobby, die vooral in landelijke, dunbevolkte staten invloedrijk is. Die staten, waar wapenbezit wijdverbreid is, hebben een onevenredig grote vertegenwoordiging in de Amerikaanse Senaat, waar een meerderheid van 60 van de 100 stemmen nodig is om de meeste wetgeving aan te nemen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.