VN: oorlog in Oekraïne eist onacceptabele tol van burgers

ANP Producties | Bron: ANP
Kiev

De oorlog in Oekraïne kent geen winnaars, stelt de VN-crisiscoördinator voor Oekraïne vrijdag op de honderdste dag van de Russische invasie. Het geweld eist volgens hem een "onacceptabele tol" van burgers en laat vooral zien "wat verloren is gegaan: levens, huizen, banen en vooruitzichten".

"We zijn getuige geweest van verwoestingen in steden en dorpen. Scholen, ziekenhuizen en opvangcentra zijn niet gespaard gebleven", schrijft crisiscoördinator Amin Awad in een verklaring. Hij wijst erop dat in korte tijd bijna 14 miljoen Oekraïners, vooral vrouwen en kinderen, gedwongen werden hun thuis te verlaten.

Ongeveer 15,7 miljoen inwoners hebben volgens Awad humanitaire hulp nodig en dat aantal zal volgens hem alleen maar oplopen. Honderdduizenden huishoudens in Oekraïne zitten zonder water en elektriciteit en kampen daarnaast met voedseltekorten. De VN-topmedewerker waarschuwt voor de gevolgen van de oorlog, vooral in Oost-Oekraïne, later dit jaar. "Met de winter in aantocht kunnen miljoenen burgerlevens in gevaar komen."

Awad schrijft dat de Verenigde Naties samen met humanitaire partners hun best blijven doen om getroffenen van de oorlog te steunen. In de eerste honderd dagen van de oorlog hebben ze hulp geleverd aan ongeveer 8 miljoen mensen in heel Oekraïne, onder wie inwoners van omsingelde steden in het oosten van het land.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.