Ollongren: koninklijke familie niet gematst, wel uitzonderingen

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Volgens minister van Defensie Kajsa Ollongren zijn leden van de koninklijke familie nooit "gematst", maar heeft de krijgsmacht vanwege de historische banden in sommige gevallen maatwerk geleverd. Daarbij is voldaan aan de "normale eisen en voorwaarden", zegt de minister.

Ollongren reageerde op onderzoek van de internetserie BOOS en Vrij Nederland, waaruit zou blijken dat leden van de koninklijke familie zijn voorgetrokken. Zij noemen als voorbeeld onder meer de "bliksemcarrière" van Lucas van Lippe-Biesterfeld van Vollenhoven. De kleinzoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven ging vlak na de middelbare school naar de Koninklijke Militaire Academie, waar hij een verkorte opleiding mocht volgen. Kort daarna mocht hij als officier mee op missie naar Irak, zonder de normaal vereiste vaktechnische opleiding

"Dat moet veilig en zorgvuldig", zegt Ollongren. Ze spreekt van een "uitzondering", maar er zijn volgens haar geen concessies gedaan op het gebied van veiligheidseisen en andere voorwaarden. Ze wil "het beeld echt wegnemen" dat leden van de koninklijke familie kansen kregen die anderen nooit zouden krijgen.

"Alle kwaliteitseisen gelden voor iedereen die bij Defensie werkt. En ik denk dat de mensen en de militairen bij Defensie dat als geen ander weten." Ook zegt de minister dat ze het belangrijk vindt dat "in individuele gevallen" uitzonderingen gemaakt moeten kunnen worden, maar dat die "open en transparant" uitgelegd moeten kunnen worden. Ze wijst erop dat er ook maatwerk moet kunnen zijn voor mensen met bijzondere expertise.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.