Kunst in Spaarndam (10, 11 en 12 juni) is een rijk en gevarieerd festival geworden. Met 74 kunstenaars op 26 locaties, muziek, gedichten en kennismaking
Enkele deelnemende artiesten aan het festival ’Kunst in Spaarndam’ bij Fort Zuid, met v.l.n.r. Enny Majoor, Pieternel van Kempen, Johanna van Steen en Mathilde Renes.© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Het dorp Spaarndam beleeft in het weekend van 10, 11 en 12 juni Kunst in Spaarndam, kortweg KIS. Op tientallen plekken in het dorp, ook bij mensen thuis, valt te genieten van beeldende kunst, fotografie, poëzie en muziek.
Het is de vierde editie van KIS. Het evenement past bij het inspirerende dorp aan het water. Er wonen aardig wat mensen die hun brood verdienen in de kunsten, de muziek, of de media. Anderen timmeren aan de weg naast een vaste baan. Voor het publiek is Spaarndam een fijne plek om te bezoeken.
Levend dorp
„Sommige dorpen zoals Volendam zijn maquettes geworden”, zegt Johanna van Steen, medeorganisator. „Spaarndam is nog een levend dorp. Dat kan alleen maar als er dingen te doen zijn, en niet alleen maar voor toeristen.”
Het begon als atelierroute, waaraan ook amateurkunstenaars konden meedoen, en is uitgegroeid tot een gevarieerde culturele happening. Voor het eerst met een dichtersfestival en een ontmoeting met inwoners uit andere culturen. Naar schatting honderd gevluchte gezinnen wonen in Spaarndam.
Thema van deze KIS is ’verbinding’. Niet enkel om kennis te maken met nieuwe inwoners die hierheen zijn gevlucht, ook voor autochtone onderonsjes. „Haarlemmers vinden het erg leuk om eens in die Spaarndamse huizen naar binnen te mogen”, zegt Johanna van Steen. „Dat is aantrekkelijk aan een kunstroute. Je mag opeens in een tuin kijken waar dat anders niet mag, of in een woonkamer.”
Autogarage
Schilderingen en beeldhouwwerken kun je bekijken in het Rijnlandhuis, het Gemaal, het havengebouw, de palingrokerij, de autogarage, bij de huisschilder, de kapper, in het café, de restaurants, de zeilmakerij en Adalbertuskerk.
De ervaring leert dat Spaarndam tijdens KIS wordt bezocht door meer dan duizend mensen, die met een plattegrondje in de hand mooie dingen bekijken.
(Tekst gaat door onder de foto)
Houtskool-tekening ’Parasite’, door Enny Majoor.
Werken van 74 beeldende kunstenaars zijn te zien, van wie het merendeel in Spaarndam woont en enkelen uit Haarlem of Bergen komen. Er zijn 26 plekken waar het publiek voor kunstwerken terecht kan.
Oriëntatie
In het Rijnlandhuis kunnen kunstroute-bezoekers zich oriënteren. Daar is van elke kunstenaar een werk te zien met een verwijzing naar het woon- of werkadres. Te bezoeken locaties zijn herkenbaar aan een banier met het KIS-logo. Twee boten, gecharterd door de Spaarndamse horeca, vervoeren bezoekers elk half uur naar kunstlocaties, zoals naar De Laars waar het atelier van Mark Koning is.
Opening
Kunst in Spaarndam begint vrijdagavond 10 juni met een bescheiden intercultureel festival. In de Oude Kerk is vanaf 20.30 uur wereldmuziek te beluisteren van veel geprezen vluchtelingenorkest Orchestre Partout. In de tuin van de kerk is zaterdag en zondag (12-16 uur) een kennismakingsmarkt. Te koop liggen daar door scholieren beschilderde papieren piramides.
Burgemeester Jos Wienen opent KIS zaterdag rond 13 uur, waarna het publiek terecht kan op de Westkolk (terrassen, Japanse slagwerken), in de Oude Kerk (muziektheater, dameskoor en Afrikaanse liedjes), de Spaarneschool (Afrikaanse dans), Fort-Zuid (dichters en terras) en het Dorpshuis (lichte muziek en fotografie).
Poëzie
Zes dichters en muzikanten zullen zaterdag gedichten uitspreken bij Fort-Zuid, en wel vanaf 14 uur. Dit nieuwe KIS-smaldeel heet ’Dichter bij het Spaarne’. Het speelt zich af in het amfitheater direct achter het fort met Erik Jan Harmens, John Schoorl, Lucas Hirsch, Joshua Baumgarten, Joshua Baumgarten, Bas Belleman en Fred Papenhoven. Rocker Frank Kraaijeveld (Bintangs) leest tijdens het dichtersfeest voor uit Be Frank, een door hemzelf geschreven boek over zijn leven met de Bintangs. Ook speelt hij enkele songs. De Haarlemse band The Stomp Brothers laat eveneens van zich horen.
(Tekst gaat door onder de foto)
Frank Kraaijeveld, oprichter van de Bintangs, treedt op bij Fort Zuid.© Foto JJFoto/Dick Breddels
Water ontbreekt in de schilderachtige Westkolk. De restauratie van de kade is nog gaande. Pas in juli staat er weer water in, maar de droge bedding is volgens de organisatoren geen spelbreker voor KIS.
Zondag 12 juni wordt KIS afgesloten met een open podium voor jong en oud in de Oude Kerk (13-14 uur) gevolgd door een optreden in deze kerk van Gerard Alderliefste en Maria Eldering (15 uur). Aanmelden via Kunstcentrum De Kolk (voor open podium) en bij Vrienden van de Oude Kerk (concert). Op de afsluitende dag geeft de band Brother Flower een optreden in het Rijnlandhuis (14-16 uur). www.kunstinspaarndam.nl
Pieternel van Kempen
Voormalig geneeskundig officier Pieternel van Kempen (1958) exposeert bronzen beelden en schilderijen in het Rijnlandhuis. ,,Die oude Afghaanse man, hurkend op een rotsblok was de eerste die ik zag.’’
(Tekst gaat door onder de foto)
Hurkende Afghaan in brons, door Pieternel van Kempen.© Foto J. Dijkstra
Pieternel van Kempen was in dienst bij de luchtmacht en is langere tijd uitgezonden geweest op missies naar Afghanistan en Oekraïne. Desgevraagd vertelt zij over haar eerste ervaring met Afghanistan. „Ik weet nog zo goed dat we landden met het Hercules transportvliegtuig. Het was bloedheet. De klep van het toestel ging open. Het eerste wat ik zag was een troosteloze omgeving en een vernietigd vliegtuig. Vlakbij zat een oude Afghaanse man gehurkt. Hij keek mij aan alsof hij zei, ’Help ons!’. Maar ik dacht even: ik wil hier zo snel mogelijk weg. Maar ik bleef natuurlijk. Ik was betrokken bij de opbouw van de medische zorgketen. We hebben daar goed werk kunnen doen. Toen we vertrokken was de keten in tact. Hoe dat nu is, weet ik niet. Volgens mij zijn er nog steeds Nederlanders actief in Afghanistan, die zich bezighouden met de zorgketen.” Van Kempen vereeuwigde de gehurkte Afghaan in brons. Hij werd voor Pieternel het symbool van de toestand in zijn land.
Zwarte zwaan
Enny Majoor en Mathilde Renes exposeren eveneens in het Rijnlandhuis. Majoor maakt de laatste tijd houtskool-werk, waaronder een indrukwekkende tekening geïnspireerd op de film Parasite. Ook van haar hand zijn een zwarte zwaan en een motorblok. Mathilde Renes stelt textiel werk tentoon. Zij maakte naam met borduurkunstwerken en haar getekende en geborduurde dagboeken.