Op deze dag in 1975 speelde Johan Cruijff een wedstrijd die had moeten leiden tot de eerste toptransfer van PSG

Johan Cruijff in het shirt van Paris SG.© Foto ANP/Presse Sports

Milo Lambers
Amsterdam

Wekelijks blikken we terug op een historische gebeurtenis die haar verjaardag viert. Vandaag: 17 juni 1975, de dag dat Johan Cruijff met Paris Saint-Germain won van Sporting de Portugal.

Paris Saint-Germain staat tegenwoordig dankzij Neymar, Kylian Mbappé en Lionel Messi bekend als het ultieme sterrenensemble. PSG is al jaren oppermachtig in Frankrijk. Dat heeft het vooral te danken aan de steenrijke eigenaar Qatar Sport Investments. In tegenstelling tot grootmachten als Real Madrid, AC Milan en ook Ajax kan de club niet terugkijken op een rijke historie. Waar die clubs al rond 1900 werden opgericht, bestaat PSG pas sinds 1970.

Idee van de fusie tussen Stade Saint-Germain en Paris FC was om één sterke club in de hoofdstad te hebben. Dat plan slaagde niet, want binnen drie jaar gingen de clubs weer uit elkaar. Sindsdien opereren Paris Saint-Germain en Paris FC onafhankelijk van elkaar. Paris Saint-Germain speelt in de eerste jaren van zijn bestaan geen rol van betekenis in het Franse voetbal. In 1975 eindigt het team als vijftiende in de Franse eredivisie.

Modekoning

De club moet omhoog, vindt voorzitter Daniel Hechter. Hij is de modekoning van het Parijs van de jaren zeventig en ontwerpt onder meer het iconische blauw-rode thuisshirt van PSG. De club is verhuisd naar het gigantische Parc des Princes stadion en dat zit wat Hechter betreft nog te vaak leeg. Om de schijnwerpers op hem en de club te krijgen, wil hij Johan Cruijff naar Parijs halen. In elk geval voor eventjes.

Tournoi de Paris

Cruijff is dan op de top van zijn roem. Hij is een graag geziene gast bij feestjes met de ’groten der aarde’. Zo is hij bevriend geraakt met Daniel Hechter. Hechter strikt Cruijff - ongetwijfeld voor een leuk zakcentje - voor het Tournoi de Paris, een vriendschappelijk toernooi met ook Valencia, Sporting Portugal en Fluminense.

Fenomeen

Ondanks dat sportkrant L’Equipe een campagne opzet ’om dit fenomeen te komen aanschouwen’, zit het stadion niet vol als Cruijff op 17 juni met PSG tegen Sporting speelt. Cruijff maakt veel indruk op zijn medespelers. Spits Francois M’Pele zal jaren later vertellen dat Cruijff bij een corner vroeg waar de Congolees ging staan in de zestien. Vervolgens gaf Cruijff de bal precies op maat. Goal. In de met 3-1 gewonnen wedstrijd geeft Cruijff nog een assist.

Bij de finale tegen Valencia zit het stadion wel vol. Cruijff kan geen vuist maken. Na afloop maakt hij zelfs zijn excuses aan het publiek. Hij is uitgeput na een zwaar seizoen. Hechter had graag gezien dat Cruijff permanent in Parijs was komen voetballen, maar tot een transfer is het nooit gekomen.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen