Arnout zag niet aankomen dat Erika bij hem weg zou gaan | Over Liefde

Yanaika Zomer

Een ontmoeting, een kus, een breuk of een gesprek, alles kan een keerpunt in de liefde zijn. Yanaika Zomer zoekt verhalen over liefde, want alle liefdes vertellen een verhaal. Arnout zag niet aankomen dat Erika bij hem weg zou gaan.

Arnout was getrouwd met Erika, maar ook met zijn werk. Na een huwelijk van 30 jaar besloot Erika dat het genoeg was. „Ik heb haar weggejaagd. Dat zie ik nu.

Erika en ik hebben elkaar leren kennen met uitgaan. Gewoon, in een kroegje in de stad waar ik vaak kwam en zij toevallig verzeild raakte. Ze was mooi, heel mooi. En eigenlijk is ze dat altijd gebleven. Ook dat zie ik nu pas echt goed. Net als al het andere dat ik gewoon was gaan vinden. Dat is zelfs de belangrijkste reden dat ik mee wil doen met deze rubriek. Als je lang samen bent, ga je elkaar heel makkelijk voor lief nemen. Volgens mij weet iedereen dat, de vraag is alleen wat je doet om het te voorkomen.

Erika en ik hebben samen ons leven opgebouwd. Allebei gestudeerd, toen gaan samenwonen, we kregen goede banen, kinderen en een mooi huis. Alles voor mekaar dus. Behalve dan dat ik steeds meer ben gaan werken. Ik heb een bedrijf dat nog altijd groeit en ben eigenlijk altijd druk. Dat vind ik niet erg, ik houd veel van mijn werk. Daarbij heb ik mezelf ook jaren voorgehouden dat ik door hard te werken de beste vader en echtgenoot was die ik zijn kon. Ik zorgde voor mijn gezin. Maar ik was weinig thuis en als ik het wel was, zat ik vaak alsnog te bellen of weer een meeting voor te bereiden.

Ik raakte vaak geïrriteerd als ze er wat van zei. Ze snapte toch ook wel dat ik de boel niet zomaar uit mijn handen kon laten vallen als ik thuiskwam? En dat alles wat ik deed ook echt NU moest en niet morgen? Als ik wat redelijker was, beloofde ik haar verbetering of weekendjes weg, maar in de praktijk kon ik mijn beloftes maar zelden nakomen. Er was altijd iets belangrijker. Ondertussen merkte ik niet eens dat ze steeds minder vaak de strijd aan ging. Later vertelde ze me dat ze het had opgegeven. Geen zin meer in gelul. Ze ging dan liever gewoon iets voor zichzelf doen. Ik vond het heel confronterend, want achteraf bezien is dat het moment dat ik haar ben kwijtgeraakt.

Terwijl ik mijn leven leidde, leidde zij het hare. Ze heeft haar eigen carrière, genoeg vriendinnen, ze sport, heeft hobby’s… Eigenlijk had ze mij helemaal niet nodig. Voor de seks misschien, maar dat stelde ook al niet zo veel meer voor. Het was behoeftebevrediging, al geloofde ik toen maar al te graag dat ze me nog opwindend vond. Sexy en succesvol, ik was helemaal de man.

Ik heb niet aan zien komen dat ze bij me weg zou gaan. Erika heeft gewacht tot de jongste ging studeren en op kamers was. Zonder dat ik het wist had ze een flat gehuurd en een paar dagen voordat ze de sleutel kreeg heeft ze me op de hoogte gebracht. Ik was boos dat ze niks gezegd had, maar ze wees me erop dat ik nooit tijd had om te praten. Dat had ik al niet toen er nog wat te redden viel, dus waarom zou ze een gesprek aangaan als het toch al voorbij was? Ik was woest, maar ik weet dat ze gelijk had.

Erika is nu ruim vier jaar bij me weg. Ze heeft een nieuwe vriend, die ik een eikel vind en ik weet hoe kinderachtig dat van me is. Ze is blij met hem en blijkbaar geeft hij haar de aandacht die ze nodig heeft. Of eigenlijk die ze verdient. Ik heb Erika enorm tekort gedaan.

Gek genoeg is ze niet boos op me. Ik vind dat bijzonder. Ze wil graag dat we vrienden zijn voor de kinderen en ze is blij met de keuze die ze heeft gemaakt. ’Ik blijf niet hangen in verwijten’, zegt ze altijd. ’Daar krijg je een maagzweer van.’ En dus rest mij niks anders dan een goede ex te zijn. Onlangs studeerde onze jongste af. We zijn samen uit eten geweest. Op een gegeven moment werd ik gebeld. Ik drukte het gesprek weg en zette mijn telefoon op stil. Ze moest lachen. ’Dat had je eerder moeten doen’, zei ze. Het was de meest liefdevolle steek onder water die ik ooit had gevoeld.”

Lees hier meer Over Liefde

Wil jij ook (anoniem) geïnterviewd

worden Over Liefde? Mail naar yanaika@mediahuis.nl

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.