Verhogingen hypotheekrente niet ten einde, records deze week

© Foto Getty Images

Marlou Visser
AMSTERDAM

Wie dacht dat het nu wel een keer klaar was met de verhogingen van de hypotheekrente, komt van een koude kermis thuis. Vrijdag verhogen maar liefst 25 geldverstrekkers tegelijk hun tarieven. Sinds 2008 zijn de rentes niet meer zoveel gestegen in één week.

Dat meldt De Hypotheekshop. De hypotheekrentes volgen de rente op de kapitaalmarkt, die in de afgelopen weken maar liefst met zo’n 0,80 procentpunt is opgelopen.

Als hypotheekrentes niet zouden meestijgen, dan zouden geldverstrekkers verlies maken. Dat hebben alle geldverstrekkers deze week dan ook gedaan, of zij doen het vrijdag. Bij maar liefst 25 van de veertig aanbieders van hypotheken gaan deze dag de tarieven omhoog. Dat heeft De Hypotheekshop naar eigen zeggen sinds 2016 niet meer meegemaakt.

Gemiddeld kwam er deze week 0,30 procentpunt bij op, maar soms wel 0,60 of 0,70 procentpunt. Meerdere geldverstrekkers hebben hun tarieven zelfs tweemaal verhoogd deze week.

Meer dan 4 procent

Wie nu een hypotheek afsluit zonder Nationale Hypotheekgarantie en de rente voor twintig of dertig jaar wil vastzetten, betaalt daar al vaak meer dan 4% voor. Veel huizenkopers kiezen er daarom weer voor hun rente voor een kortere periode vast te zetten, zoals tien jaar.

De animo onder starters om een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten neemt eveneens af. Zij hebben dan geen recht meer op hypotheekrenteaftrek, wat met de lage rentetarieven niet zo’n probleem is. Maar nu ziet dat plaatje er toch anders uit.

Uit een overzicht van Geld.nl blijkt dat ook andere soorten leningen steeds duurder worden. Zo moet over een persoonlijke lening van €10.000 ook al meer dan 5% rente worden betaald.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.