Dat Trump zegt dat hij gelooft in zijn leugens is de meest ongeloofwaardige leugen van allemaal | commentaar

De commissie die onderzoek doet naar de staatsgreep van Trump laat geen spaan van hem heel.© Foto AFP

Roy Hazenoot

De grootste open deur die iemand sinds 2017 kan intrappen is door te zeggen dat Donald Trump liegt. Toch doe ik het: Trump liegt.

Deze week gingen de hoorzittingen over de bestorming van het Capitool op volle kracht door, nadat de donderdag ervoor op primetime 20 miljoen Amerikanen de eerste uitzending al hadden gezien. Hieruit bleek president Trump het prima te vinden wanneer zijn vicepresident Mike Pence zou worden opgehangen. Talloze getuigen keerden zich tegen de oud-president, inclusief zijn lievelingskind Ivanka, zijn minister van Justitie Bill Barr en zijn campagnemanagers.

Burgemeester was dronken

Daar hield het niet op, er was nog veel meer ontluisterends te horen en te zien. Twee maanden voor de Capitoolbestorming, tijdens de verkiezingsnacht, kreeg president Trump het advies van de beschonken oud-burgemeester van New York, Rudy Giuliani, om het tellen van de stemmen niet af te wachten, zichzelf onterecht tot winnaar uit te roepen en dus een begin van een staatsgreep in te zetten. De rest is geschiedenis: Trump vond het ongrondwettelijke idee great en volgde de dronkenmanspraat op.

Vijf doden

Toen bleek dat die tactiek niet werkte, jutte hij zijn volgers op en beval hij op 6 januari 2021 vicepresident Pence de verkiezingsuitslag terug te draaien. „Grondwettelijk wangedrag”, aldus een rechter die getuigde. Pence hield stand en het Capitool werd bestormd door boze Trumpsupporters. Er vielen vijf doden.

Alle adviseurs van Trump (behalve zuipschuit Giuliani) zeiden tegen de president dat hij moest stoppen leugens over de verkiezingen te vertellen, zo blijkt uit de verhoren. De commissie legt hier expres de nadruk op zodat de verdedigingsmuur van Trump in elkaar valt, want hij beroept zich op de zogeheten Costanza defence. De truc is vernoemd naar de personage George Costanza uit de populaire tv-serie ’Seinfeld’ waarin hij zei: ’Het is geen leugen wanneer je er zelf in gelooft’.

Grootste leugen

Trump gelooft oprecht dat hij de verkiezing heeft gewonnen en kan dus geen staatsgreep hebben gepleegd, is dan de verdedigingslinie. Volslagen onzin, laat de commissie op overtuigende wijze zien. Dat Trump zegt dat hij gelooft in zijn leugens is de meest ongeloofwaardige leugen van allemaal.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.