Harbers: schrappen vluchten naar, maar anders dreigt zomerchaos

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Dat er deze zomer een flink aantal vluchten wordt geschrapt op Schiphol is "heel naar" en "wat je niet wil", zegt minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat. "Maar het is uiteindelijk de keuze tussen dit en een totaal onvoorspelbare operatie op Schiphol." De chaos zou "twee of drie" keer zo groot zijn als in de meivakantie, vreest de bewindsman.

"Schiphol is van meet af aan duidelijk geweest: als andere maatregelen niet helpen, moet je hiertoe overgaan", zegt Harbers. Hoewel de luchthaven nieuw personeel probeert aan te trekken, komen die mensen "niet morgen op Schiphol te werken". De oplossing kwam voor de piekweken in de zomer niet op tijd.

Harbers spreekt van een "vreselijk afweging, wetende hoeveel het betekent voor mensen" die graag met het vliegtuig op vakantie willen, en nu in de onduidelijkheid zitten. Maar het alternatief was volgens hem een enorm drukke zomer, met lange rijen én risico's voor de openbare orde.

Het kabinet zelf heeft ook gekeken hoe het Schiphol te hulp kan schieten. Zo is gevraagd of het leger of de beveiligingsdienst van de Rijksoverheid zelf kon bijspringen. Maar "ook daar liggen de mensen niet voor het oprapen".

De bewindsman gaat de crisis op de luchthaven na de zomermaanden "nog eens goed evalueren met Schiphol", maar hij zegt dat de animo om weer te vliegen na de coronacrisis "zelfs de meest ambitieuze verwachtingen nog overtreft". Bovendien, benadrukt Harbers, zijn de problemen op vliegvelden in heel Europa zichtbaar, en niet alleen op Schiphol. "Overal piept en kraakt het."

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.