Poetin: westerse 'economische blitzkrieg' is mislukt

ANP Producties | Bron: ANP
Sint-petersburg

De westerse sancties tegen Rusland hebben volgens president Vladimir Poetin geen effect gehad. "De economische blitzkrieg had vanaf het begin geen kans van slagen", zei hij vrijdag op het International Economic Forum in Sint-Petersburg. "Wij zijn sterke mensen en kunnen elke uitdaging aan."

Poetin noemde de sancties die westerse landen hebben opgelegd vanwege de Russische aanval op Oekraïne 'krankzinnig' en 'niet doordacht'. Hij zei dat de strafmaatregelen ook de EU hard treffen en schatte de schade voor Europa op 400 miljard dollar (ruim 380 miljard euro).

In zijn ruim een uur durende toespraak tot vertegenwoordigers van het bedrijfsleven bekritiseerde Poetin het Westen ook op andere vlakken. Zo gedragen de Verenigde Staten zich volgens de president als "Gods boodschapper op aarde". Ook stelde hij dat het Westen andere delen van de wereld wil koloniseren.

Onbeschadigd door de economische sancties betreedt Rusland een nieuwe wereldorde als een "machtig en modern land", aldus Poetin. Volgens hem is "duidelijk" dat de regels van die nieuwe wereldorde worden vastgesteld door "sterke en soevereine staten". Ter onderstreping daarvan herhaalde hij de claim dat Rusland over hypersonische raketten beschikt die niemand anders heeft.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.