Johnson kondigt in Kiev 'groots militair trainingsprogramma' aan

ANP Producties | Bron: ANP
Kiev

Het Verenigd Koninkrijk biedt Oekraïne aan om duizenden nieuwe en bestaande Oekraïense soldaten op te leiden in het kader van een "groots militair trainingsprogramma". Dat heeft de Britse premier Boris Johnson persoonlijk aan zijn Oekraïense ambtgenoot Volodomir Zelenski meegedeeld, toen de twee elkaar vrijdag in Kiev ontmoetten. Het is Johnsons tweede bezoek aan de Oekraïense hoofdstad sinds de Russische invasie op 24 februari.

De Britse trainingsoperatie heeft volgens een regeringsverklaring de potentie om elke 120 dagen tot 10.000 soldaten te trainen. Het door het Britse leger geleide programma zou ertoe moeten leiden dat de Oekraïners "hun inzet kunnen versnellen, hun strijdkrachten kunnen herbouwen en hun weerstand kunnen vergroten". Mocht Oekraïne het aanbod accepteren, dan worden mogelijk ook westerse bondgenoten uitgenodigd om aan het programma deel te nemen.

Het Verenigd Koninkrijk heeft naar eigen zeggen inmiddels meer dan 1,3 miljard Britse pond (ruim 1,5 miljard euro) aan economische en humanitaire steun toegezegd aan Oekraïne, waaronder meer dan 5000 antitankraketten, langeafstandsraketten en zelfrijdende kanonnen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.