Scholz belooft tijdige levering Duitse wapens voor strijd Donbas

ANP Producties | Bron: ANP
Berlijn

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz belooft dat de door Oekraïne gevraagde Duitse wapens voor de strijd tegen de Russische troepen in de oostelijke Donbas-regio op tijd zullen aankomen. Voorwaarde voor levering is wel dat Oekraïense troepen eerst in Duitsland getraind worden in het gebruik van de wapens. "De concrete dingen die we nu kunnen leveren, zullen na de training worden geleverd", zei Scholz. "Zonder training kun je deze wapens niet gebruiken."

Oekraïne heeft herhaaldelijk opgeroepen om Duitse aanvalstanks en straaljagers te sturen, maar dergelijke uitrusting wil Berlijn niet sturen. Wel is Duitsland bereid luchtafweergeschut sturen. "We zullen een antiballistisch systeem leveren dat Odessa of Kiev kan redden", zei hij. "We hebben ook samen met het VK en de VS besloten dat we meerdere raketwerpers gaan leveren."

Scholz wil de wapenleveringen bespoedigen door de prioriteiten van Duitse wapenmakers te veranderen. "Je weet dat er al een lange lijst is van klanten die wachten om ze binnen twee jaar en drie jaar te krijgen", zei hij. Dat is niet snel genoeg, beseft de kanselier. Daarom moeten volgens hem de leveringsprotocollen worden gewijzigd. Daar wordt nu aan gewerkt, aldus Scholz.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.